Fenomenul care a speriat, marţi, vamaioţii se numeşte trombă marină şi a fost cauzat de diferenţa de temperatură de la suprafaţa apei şi o masă de aer mai rece, afirmă directorul Centrului Meteorologic Dobrogea, Vasile Torică.
Acesta a precizat că fenomenul se numeşte trombă marină dacă se produce pe apă, iar dacă are loc pe uscat poartă deumirea de tornadă. Fenomenul este întâlnit în anotimpul cald şi format pe suprafaţa apei.
„Fenomenul produs pe apă se numeşte trombă marină, iar dacă are loc pe uscat este o tornadă. Fenomenul a fost cauzat de diferenţa de temperatură de la suprafaţa apei, care era de 24-25 de grade, şi o masă de aer mai rece, sub un nor Cumulonimbus”, a declarat directorul Centrului Meteorologic Dobrogea pentru Mediafax.
Acesta a menţionat că viteza de deplasare a trombei marine coincide cu cea a sistemului noros şi poate ajunge până la 100 de metri pe secundă.
În cadrul acestui fenomen sunt ridicate picături de apă, peşti, broaşte şi sunt aruncate pe mal, iar dacă fenomenul are loc pe uscat atunci angrenează particule de praf, resturi de vegetaţie sau alte obiecte ridicate de la sol.
O trombă marină a putut fi observată marţi, în jurul prânzului, în localitatea Vama Veche, din judeţul Constanţa. (Detalii AICI)