Fenechiu (PNL), despre ”răzgândeala” coaliției de la București: Politica e o activitate socială vie / E un eșec al candidaților independenți de a obține voturile partidelor (VIDEO)
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a explicat miercuri, pentru B1 TV, de ce PNL și PSD au renunțat la Cătălin Cîrstoiu și au decis, până la urmă, să aibă candidați separați la Primăria Capitalei. Acesta a argumentat că premisa inițială de la care a pornit coaliția s-a dovedit a fi greșită, așa că a fost nevoie de o schimbare a strategiei.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Alex Vlădescu pe B1 TV.
Fenechiu, despre schimbarea strategiei PNL-PSD în București
Moderatorul a citat întâi o declarație din februarie a liderului PSD, Marcel Ciolacu, potrivit căruia: „Dacă PSD vine cu Firea iar PNL vine cu Burduja, statistic vorbind, primarul în funcție are cele mai multe șanse. Ar fi o catastrofă să continue Nicușor Dan”.
Întrebat ce s-a schimbat de atunci, Fenechiu a răspuns: „Politica e o activitate socială vie, nu mereu rațiunile care justifică un anumit tip de decizie se adeveresc în timp. Decizia coaliției a fost să vină cu un candidat independent, care să obțină voturile ambelor partide și care să câștige Primăria Generală. Sondajele au arătat că cele două partide obțin un procent semnificativ mai mare decât candidatul independent. Și atunci, lăsând la o parte motivele pentru care dr Cîstoiu nu reușea să ajungă în zona procentelor celor două partide – că e vorba de integritate, de faptul că nu era așa familiarizat cu viața politică, de faptul că e independent – în momentul ăla coaliția a trebuit să ia o decizie”.
„Urmare a constatării că, totuși, bucureștenii votează cele două partide și că procentele lor, în situația unor candidați branduiți de partide și care să fie locomotive pentru partide, vor fi mai mari, s-a revenit la decizia anterioară și astfel președintele PNL București, dl Burduja, și președintele PSD București, dna Firea, au fost desemnați să fie candidați. Deci e vorba de constatarea împrejurării că premisele de la care s-a pornit nu au fost validate de practică, de evoluțiile ulterioare. Când iei o decizie în politică, se poate ca ea să nu producă efectele pe care le-ai constatat”, a mai declarat senatorul liberal.
Fenechiu: Candidații independenți nu pot strânge voturile partidelor
„Nu e un eșec al partidelor care susțin candidați independenți, e un eșec al candidaților independenți de a obține voturile partidelor. Așa s-a întâmplat și la europarlamentare cu dna Ramona Chiriac”, a mai precizat Daniel Fenechiu, făcând referire la fosta șefă a Reprezentanței Comisiei Europene la București, care trebuia să deschidă lista de candidați PNL-PSD la europarlamentare. Ea s-a retras până la urmă, așa că lista e acum deschisă de social-democratul Mihai Tudose.