Fechet: Vom instala camere pe Transfăgărășan, să amendăm turiștii care hrănesc urșii / Din păcate, sunt primari nu aplică legea și când vine ursul sună la București / Sunt ministrul Mediului, dar viața oamenilor are prioritate (VIDEO)

Fechet: Vom instala camere pe Transfăgărășan, să amendăm turiștii care hrănesc urșii / Din păcate, sunt primari nu aplică legea și când vine ursul sună la București / Sunt ministrul Mediului, dar viața oamenilor are prioritate (VIDEO)
Sursa foto: Facebook - Mircea Fechet

Mircea Fechet (PNL), ministrul Mediului, a declarat vineri, pentru B1 TV, că relocarea urșilor nu e o soluție deoarece „relocarea înseamnă doar mutarea problemei dintr-o localitate în alta”. Acesta a insistat că urșii care pun în pericol viețile oamenilor trebuie împușcați: „viața oamenilor are prioritate indiferent de situație”.

Ministrul a mai afirmat că vor fi instalate camere de supraveghere pe Transfăgărășan pentru a fi amendați turiștii care hrănesc urșii.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Măsuri ca turiștii să nu mai hrănească urșii pe Transfăgărășan

„Dacă ne referim la hrănirea urșilor pe Transfăgărășan, acest lucru e ilegal și sancționat cu amendă. Chiar ieri am discutat cu colegii de la CNAIR și am convenit în legătură cu forma finală a panourilor de avertizare ce vor fi amplasate pe acest traseu, pentru a ne asigura că toți turiștii, români sau străini, știu faptul că hrănirea urșilor nu face altceva decât să-i condamne la moarte, că atunci când Transfăgărășanul va fi închis, și mai e puțin timp, toți acei urși nu vor merge în pădure să caute de mâncare.

Urșii, învățați cu prezența oamenilor, cu accesul facil la hrană, vor ajunge în pensiuni, gospodăriile oamenilor, în comunități unde, Doamne ferește!, pe lângă pagube pot pune în pericol viețile oamenilor. De aceea instalăm panouri de avertizare, instalăm cu CNAIR camere de supraveghere video pentru a putea amenda turiștii care nu sunr surprinși în timp real hrănind urșii.

În fiecare săptămână colegii de la Garda Forestieră Brașov îmi comunică numărul sancțiunilor pe care le aplică.

Camerele de supraveghere video vor fi amplasate video într-o primă fază pe Transfăgărășan, pe drumul național, în acele locuri despre care știm că se întâmplă mai des acest fenomen de hrănire a urșilor, pentru a sancționa exact ca atunci când nu-ți plătești rovinieta. (…)
E doar o chestiune de timp până terminăm această procedură de achiziție publică”, a declarat ministrul Mediului.

Fechet: Primarii să aplice legea când urșii pun în pericol oamenii

Ministrul i-a transmis apoi președintelui Consiliului Județean Harghita că „în mod greșit sună la București să-și rezolve problema la el în ogradă sau comunitate, că Ordonanța 81, în vigoare mai bine de trei ani, spune clar care e obligația autorităților locale când un urs pune în pericol viața oamenilor”.

„Din păcate, sunt primari care aplică legea și știu ce au e făcut și nu au probleme și sunt primari care nu aplică legea și când vine ursul, sună la București. E o problemă care trebuie rezolvată pe plan local și dacă nu știe Ordonanța 81 sau are nevoie de sprijin pentru aplicarea legii, Ministerul Mediului îi poate asigura consiliere metodologică pentru a ști ce are de făcut”, a mai spus Mircea Fechet.

Fechet: Între viața unui om și cea a unui urs, alegem viața omului

Ministrul a mai spus că relocarea urșilor nu rezolvă problema deoarece „relocarea înseamnă doar mutarea problemei dintr-o localitate în alta”.

Întrebat dacă împușcarea ursului ar putea fi o soluție, ministrul Mediului a răspuns: „Cred că ori de câte ori un urs pune în pericol viața oamenilor și când ne aflăm în astfel de situații, viața omului are mereu prioritate și dacă trebuie să alegem între viața unui om și viața unui urs, deși sunt ministrul Mediului, eu vă spun că viața oamenilor are prioritate indiferent de situație”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`