Falcă (PNL): Trebuie să lucrăm mai mult la reforme pentru a primi banii din PNRR / Mi-e greu să cred că reprezentanții Comisiei Europene vor accepta 7 ani pentru scăderea deficitului. Se va solicita o reducere a cheltuielilor publice (VIDEO)

Publicat: 18 07. 2024, 13:44
Sursa foto: Falca Gheorghe / Facebook

Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a insistat că România trebuie să facă mai repede reformele din PNRR, căci altfel vom continua să primim cu întârziere banii din Plan și, deci, nu vom mai avea suficiente fonduri pentru investiții.

Falcă a mai spus că România trebuie să ia măsuri și pentru reducerea deficitului bugetar și s-a arătat sceptic că reprezentanții Comisiei Europene vor accepta propunerea Guvernului ca deficitul să fie scăzut sub 3% într-un interval extins la șapte ani.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Eli Roman pe B1 TV.

Gheorghe Falcă: România trebuie să facă reforme mai repede

„România acum are această mare problemă cu deficitul bugetar. În loc să reducem cheltuielile, noi am crescut cheltuielile publice și evident că a crescut și deficitul. Mai mult, nu reușim să facem la timp reformele din PNRR, ceea ce face ca tranșa a treia din PNRR să nu intre în buget.

Cred că îngrijorează pe toată lumea, pentru că banii din PNRR au generat investiții în țară, se lucrează. Ministrul Transporturilor se laudă cu investițiile în infrastructura de autostrăzi, dar a este investiții sunt pe bani europeni, nu pe bani naționali, și trebuie să alimentezi bugetul cu bani europeni.

Cred că trebuie să lucrăm mai mult pe reforme. De fapt, mereu România a stat cam prost când trebuia să realizeze reforme”, a declarat eurodeputatul PNL.

Gheorghe Falcă, despre deficitul bugetar

El nu s-a arătat apoi prea optimist că reprezentanții Comisiei Europene vor accepta ca România să revină la un deficit sub 3% într-un termen extins de șapte ani.

„În 2021 cred că aveam deja un grafic de scădere a deficitului, un grafic pe care nu l-am îndeplinit. De aceea discutăm alt grafic și e greu pentru mine să cred că se va accepta 7 ani pentru scăderea deficitului, ci se va solicita o reducere a cheltuielilor publice.

E și un lucru bun pentru România: cu cât reduci cheltuielile publice, cu atât ai mai mulți bani pentru investiții și România are nevoie de investiții, că Uniunea Europeană ne ajută, ne ajută, ne ajută, dar pe lângă acești bani europeni trebuie să punem și banii noștri”, a mai declarat Gheorghe Falcă, pentru B1 TV.