Facilitățile fiscale ale IT-iștilor, noul subiect de scandal în coaliție. Planurile PSD și de ce se opune PNL

Facilitățile fiscale ale IT-iștilor, noul subiect de scandal în coaliție. Planurile PSD și de ce se opune PNL
Nicolae Ciucă (PNL) și Marcel Ciolacu (PSD), liderii coaliției de guvernare. Foto: Inquam Photos / George Călin

Se prefigurează un nou scandal în coaliție, de data aceasta pornind de la facilitățile fiscale acordate angajaților din IT, construcții și agricultură. PSD-iștii vor eliminarea acestora, Marcel Boloș, ministrul liberal de Finanțe, spune și el că „nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, dar colegii săi din PNL nu sunt de acord cu eliminarea acestor facilități. Subiectul va fi discutat în ședința de luni a coaliției.

PSD vrea eliminarea facilităților fiscale

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, vineri, că facilitățile fiscale acordate celor din IT, construcții și agricultură ajung la 75 de miliarde de lei, o sumă prea mare pentru bugetul statului.

El a mai spus că aceste excepții sunt în vigoare de aproape 20 de ani, „din câte ştiu eu”, și că ar trebui să înceteze.

Vineri, sursele G4Media susțineau că Guvernul ia în calcul eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din construcții și agricultură. Aceștia ar urma să plătească și ei contribuții la Sănătate. Angajații din IT, mai spuneau aceleași surse, nu vor fi afectați de acest plan deoarece plătesc deja contribuțiile la sănătate, ei fiind scutiți de impozitul pe venit (10% din salariul brut).

Numai că, ulterior, premierul a spus că „din analiza noastră preliminară vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment”.

„Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Ce a spus ministrul Finanțelor

Marcel Boloș (PNL), noul ministru al Finanțelor, urmează să prezinte luni, într-o ședință a coaliției, un plan de măsuri fiscale care să crească veniturile bugetare pentru a acoperi gaura de miliarde lăsată de predecesorul său, social-democratul Florin Câciu. Câciu a făcut rocada cu Boloș în noul guvern, așa că acum el e ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a explicat Boloș, la începutul acestei săptămâni.

Acesta a mai susținut că va propune coaliției eliminarea unor facilități fiscale de la 1 septembrie.

De ce PNL se opune planului PSD

Numai că, susțin sursele Digi24, PNL, partidul care-l susține pe Boloș, se opune eliminării facilităților fiscale acordate angajaților din IT, construcții și agricultură și va comunica acest lucru PSD-iștilor în ședința coaliției de luni.

Liberalii consideră că cei de la PSD vor să obțină mai mulți bani la buget prin eliminarea facilităților pentru a finanța măsuri de stânga cu care ei nu sunt de acord.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)