Există sau nu tensiuni între coordonatorul campaniei de vaccinare și ministrul Sănătății. Ce spune Valeriu Gheorghiță despre relația cu Vlad Voiculescu (VIDEO)

Publicat: 19 01. 2021, 16:30
Foto: Valeriu Gheorghiță / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a negat informațiile potrivit cărora ar exista tensiuni între el și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și susține că parteneriatul instituțional dintre ei este „unul cât se poate de bun”.

Ce a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, despre relația cu Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

Întrebat marți, într-o conferință de presă, dacă există tensiuni între el și ministrul Vlad Voiculescu, precum și dacă a amenințat cumva că va demisiona în cazul în care i se restrâng atribuțiile, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „În general sunt o persoană care nu are tensiuni cu nimeni și nici nu fac amenințări, deci nu este cazul. Sunt discuții punctuale pe care le-am avut cu domnul ministru legate de îmunbătățirea activității strict din punct de vedere tehnic a campaniei de vaccinare. Să nu uităm că Ministerul Sănătății e unul dintre cele mai importante ministere în derularea campaniei de vaccinare”.

În conferința de presă de marți, Valeriu Gheorghiță a făcut mai multe precizări despre campania de vaccinare, context în care a vorbit și despre problemele de la platforma informatică destinată programării la vaccinare.

„Încercăm să facem această platformă ușor de folosit pentru fiecare persoană în parte, indiferent de nivelul de expertiză pe care îl avem din punct de vedere al abilităților informatice. Numărul persoanelor deja programate la acest moment, practic în 72 de ore,confirmă că nu este neapărat chiar atât de complicat să efectuăm această programare. Există multiple metodeprin care persoana respectivă se poate programa.Ceea ce vă pot spune din discuțiile cu colegii de la STS care administrează platforma este foarte dificil, în momentul în care platforma este în producție să intervii cu foarte multe modificări. Vom anunța din timp aceste perioade de mentenanță. Ele se vor face pe parcursul nopții, astfel încât să nu impactăm procesul de programare al persoanelor respective. Au fost aceste mici sincope în ceea ce privește programarea. Acest tip de disfuncționalități există înregistrate în mai multe țări, inclusiv în Germania. Noi încercăm din mers să corectăm și ne preocupă în mod deosebit sesizările pe care fiecare persoană le are. Încercăm să culegem toate aceste sesizări și să le transformăm în cerințe operaționale pentru ca platforma să fie realmente utilă pentru fiecare persoană în parte”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale a mai menționat, printre altele, că în acest moment avem 659 de centre de vaccinare active.

„Pe data de 19 ianuarie 2021 sunt vaccinate 196.734 din etapa I, ceea ce reprezintă 75% din numărul persoanelor eligibile din prima etapă. Mai sunt programate deja 27.577 de persoane până la data de 31 ianuarie, ceea ce înseamnă un procent estimat de circa 89% dintre persoanele eligibile din etapa I. Etapa a II-a de vaccinare a început pe 15 ianuarie, cu vaccinarea personalului și a beneficiarilor din centrele medico-sociale și rezidențiale. În 18 ianuarie, la ora 17.00, erau vaccinate 7.694 de persoane din centrele medico-sociale din 34 de județe.În acest moment avem active 659 de centre de vaccinare, totalizând 933 de puncte de vaccinare. Strict pentru etapa a II-a, avem 299 de centre, totalizând 487 de puncte de vaccinare. Restul centrelor continuă activitatea pentru finalizarea etapei I”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.