EXCLUSIV // Guvernul susține că Ordonanța pe sănătate își continuă parcursul pentru a fi publicată în Monitorul Oficial: „Consiliul Legislativ ne-a trimis o adresă în care comentează ce s-a întâmplat în Parlament, nu un aviz”
EXCLUSIV // Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a confirmat pentru B1.RO că la Secretariatul General al Guvernului a ajuns o adresă a Consiliului Legislativ în care se atrage atenția că Proiectul de OUG pe Sănătate a fost înregistrat în aceeași zi în care Guvernul Orban a fost demis de Parlament. Cu toate acestea, Antonel Tănase a sugerat că Guvernul așteaptă în continuare un aviz din partea Consiliului Legislativ, în condițiile în care adresa primită nu abordează fondul problemei.
Acesta a mai precizat că cele nouă Ordonanțe de urgență care aveau nevoie de avizarea Consiliului Economic și Social au primit avizele. De asemenea, Secretarul General al Guvernului urmează să se întâlnească în cursul zilei de vineri cu reprezentanții Consiliului Legislativ pentru a primi și din partea acestei instituții avizele necesare pentru publicarea în Monitorul Oficial.
„Consiliul Legislativ ne-a trimis o adresă în care comentează ce s-a întâmplat în Parlament, însă nu este vorba despre un aviz. O să am o întâlnire cu dânșii să discutăm pe fond cu rugămintea să ne dea un aviz prin care să ne spună favorabil, nefavorabil, cu observații, fond, formă.
Cele nouă Ordonanțe de urgență care au fost trimise la Consiliul Economic și Social au primit avizele. Acum mă voi întâlni cu cei de la Consiliul Legislativ care urmează să ne emită avize, nu adrese. Ei nu au intrat pe fond. Ne spun ce s-a întâmplat în Parlament. Le solicităm conform legii un aviz”, a precizat Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.
Victor Ponta a publicat o adresă a Consiliului Legislativ adresată Secretariatului General al Guvernului, în care informează Executivul PNL că i-a fost solicitat prea târziu avizul asupra Ordonanței de Urgență pe sănătate. Proiectul de OUG a fost înregistrat la Consiliul Legislativ în aceeași zi în care Guvernul Orban a fost demis de Parlament.
Potrivit documentului publicat de liderul Pro România, Guvernul PNL nu mai poate emite ordonanțe de urgență după ce a fost dat jos prin moțiune de cenzură. Totodată, în acesta, Consiliul Legislativ invocă prevederi legale potrivit cărora actul normativ ar fi trebuit supus aprobării după primirea avizului din partea instituției pe care o conduce. (Vezi detalii AICI)
De asemenea, amintim faptul că Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a explicat joi în exclusivitate pentru B1.RO că nouă dintre cele 25 de Ordonanțe de urgență adoptate în ședința de Guvern de marți au avut nevoie de avizul Consiliului Economic și Social (CES) și că Guvernul obținuse avize doar pentru șase dintre ele, trei fiind în curs de avizare. De asemenea, secretarul general al Guvernului a precizat că după adoptare, toate cele 25 de Ordonanțe de urgență au fost trimise spre avizare la Consiliul Legislativ. În cazul ordonanțelor care nu primesc avizul conform din partea Consiliul Legislativ nu mai poate fi posibilă publicarea în Monitorul Oficial, deși este puțin probabil să se întâmple acest lucru. (Vezi detalii AICI)