EXCLUSIV // Legea Mirosurilor neplăcute provenite de la ferme va fi modificată la trei săptămâni de la promulgare. Deputat, pentru B1.RO: „O analiză olfactivă este un lucru subiectiv. Nu putem instrui cinci inși să miroasă”

Publicat: 03 08. 2020, 16:28
Foto: Pixabay.com

EXCLUSIV // La trei săptămâni de la promulgarea Legii Mirosurilor de către președintele României, Klaus Iohannis, parlamentarii din Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților pregătesc modificarea în regim de urgență a legislației, după ce fermierii s-au plâns de lipsa de claritate a actului normativ.

Legea, promulgată pe 10 iulie, a instituit măsuri și sancțiuni împotriva activităților economice care cauzează ”disconfort olfactiv”. Mai exact, legislația include o prevedere prin care primarii primesc dreptul a sancționa activitățile care generează mirosuri neplăcute, inclusiv fermele zootehnice aflate în apropierea zonelor rezidențiale.

Cel mai controversat aspect al Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului este conceptul de ”disconfort olfactiv„ intodus pentru prima dată în legislația românească.

Reprezentant al patronatelor: „Această lege este o aberație”

Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL, a precizat pentru B1.RO că legea este lipsită de predictibilitate și că, odată aplicată, poate genera abuzuri din partea autorităților locale:

“ Această lege este o aberație. Este vorba despre o Directivă europeană, însă în momentul în care mirosul nu este cuantificat, adică nu sunt ca noxele de la mașină, bagi sonda și am verificat monoxidul de carbon sau am verificat la o platformă de bălegar concentrația de amoniac în pânza freatică… Mirosul este ceva relativ, ca și parfumurile, un parful îți place ție, un parfum îmi place mie. Poate omului îi place mirosul de balegă și nu îl deranjează.

Ceea ce e periculos prin lege este faptul că primarul poate să suspende activitatea până la finalizarea anchetei. Dacă tu ai o fermă de păsări, care în 22 de zile, puiul ajunge la un kilogram s-a terminat activitatea. Legislația trebuie corectată astfel încât să nu se lase la aprecierea primarilor.Nu e bine să lași loc de interpretări în legislație. Nu se știe peste ce funcționar poți să dai și să îți termine destinul, viața și activitatea economică”, a preciazat președintele APRIL.

Care vor fi modificările aduse legislației

Vicepreședidntele Comisiei pentru Agricultură, deputatul PSD Dănuţ Păle, a dezvăluit pentru B1.RO care sunt principalele modificări pregătite pentru Legea Mirosurilor. Acestea vizează aspectele ridicate de firmieri și au menirea de a limita intervenția autorităților locale atunci când vine vorba despre aplicarea ei. De asemenea, conceptul de “disconfort olfactiv” ar putea să fie eliminat sau redefinit, astfel încât aplicarea legislației să nu lase loc comportamentelor subiective.

Legea a fost lansată pe circuit parlamentar ca să clarificăm și să nu mai amestecăm problema cu percepția olfactivă, în condițiile în care vorbim despre zootehnie, unde lucrurile sunt foarte clare, dar să nu dăm posibilitatea la interpretări și la abuzuri.

Fermierii se plâng în special de posibilitatea unor abuzuri din partea autorităților locale. În Franța veți vedea că e vorba despre patrimoniul rural cântatul cocoșului și mirosul de balegă de vacă. O analiză olfactivă este un lucru subiectiv. Nu putem instrui cinci inși să miroasă. Întradevăr, când ești lângă o fermă miroase”, a explicat deputatul Dănuţ Păle.

Acesta a mai precizat că modificările vor defini mai clar aspectele care pot fi măsurate. Totodată deputatul PSD a criticat primarii care, de-a lungul timpului, au emis autorizații de construcții în apropierea fermelor, încălcând legislația.

Depinde de concentrația de acid sulfuric, de amoniac și de alte lucruri. Acolo intervenim cu programe speciale unde Garda de Mediu intervine. Lucrurile sunt foarte clare. Ei trebuie să facă astfel de programe prin fel de fel de metode care sunt deja agreate și implementate, așa că picam în extreme.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să existe acel prim aspect care îți creează acest strâmbat din nas. Dar asta depinde de la caz, la caz. Nu mi s epare corect ca acolo unde au fost ferme primarii au eliberat autorizații de construcții până în curtea fermei. Ai vrut vila în curtea fermei, suportă acum. Sunt niște disanțe foarte clare care trebuiau respectate și acum au început să facă reclamații că sunt deranjați de miros. În situația asta există o legislație carenu a fost respectată”, a explicat vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură.

Problemele semnalate în mai multe localități privind mirosurile neplăcute

De-a lungul timpului mai multe locuitorii mai multor localități din România s-au plâns de mirosurile, care apar îns pecial vara, de la fermele situate la marginea orașelor sau a comunelor. Este cunoscut în acest sens cazul municipiului Oradea, unde timp de 10 ani locuitorii unuia dintre cele mai cunoscute cartiere au reclamat mirosul degajat de ferma de porci din apropiere. Mii de oameni au semnat în trecut o petiţie online prin care au cerut autorităţilor locale să realizeze demersuri pentru a verifica modul în care se desfășoară activitatea fermei.

Este cunoscut totodată cazul localității Năvodari. Oamenii afirmă că duhoarea provine de la dejecțiile produse de o fermă de porci, situată la ieșirea din Lumina, dar pe teritoriul orașului Năvodari, și care sunt aruncate direct pe câmp.

În urmă cu mai mulți ani, locuitorii din satele Izvorul Bârzii (Mehedinți) și Scânteiești (Galați) au depus mai multe sesizări la Garda de Mediu, cerând soluționarea problemei privind poluarea de la ferma de porci din aceste localități