EXCLUSIV // Alegerile locale din acest an marchează o premieră pe scena politică românească. PSD a respins formarea unei alianțe la alegerilor locale cu partidul lui Dan Voiculescu (PPUSL). Totodată PSD nu s-a aliat nici cu partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu după ce liderul ALDE a decissă candideze la primăria Capitalei ca urmare a eșuării negocierilor.
Marcel Ciolacu a devenit astfel astfel primul lider social-democrat care refuză formarea unei alianțe cu cele două partide politice alături de care PSD obișnuia să formeze majorități parlamentare sau majorități la nivel local.
De-a lungul timpului, partidele politice controlate de Dan Voiculescu (PUR, PC, PP-USL) nu au candidat niciodată singure, ci împreună cu PSD, care a jucat rolul unei locomotive. Asta în condițiile în care Dan Voiculescu a utilizat influența Antenei 3 drept carte de negociere.
În ceea ce privește alianța cu PP-USL, aceasta ar fi picat din cauza opoziției lui Dan Voiculescu. Acesta nu a dorit să împartă eventuale candidaturi cu partidul lui Tăriceanu, potrivit unor surse citate de g4media.ro.
Despre această premieră pe scena politică românească a ultimilor ani, politologul Andrei Țăranu a precizat că reflectă o îngustare semnificativă a bazinului aleșilor locali:
“În perioada anterioară PSD avea un număr și un bazin de aleși locali, ne referim la toate nivelurile, de la președinți de Consilii Județene până la consilieri locali, suficient de mare. Și în acest moment are acest bazin. Dacă ne uităm mai bine vom constata că două treimi dintre aleșii locali aparțin PSD. Pentru prima dată, PNL a schimbat tactica. Aceasta nu mai este să își propună niște candidați buni, ci pur și simplu să preia lideri locali. Dacă mergem pe drumurile patriei vom remarca un lucru interesant, sunt foarte multe localități, în special sate, comune în care nu mai găsești sigla PSD-ului. Asta pentru că primaul candidează din partea PNL. Astfel, bazinul PSD-ului s-a redus extrem de mult. Încearcă să își păstreze jumătate dintre aleșii locali și nu mai este dispus să îi împartă cu absolut nimeni. Cu atât mai mult cu partidul lui Dan Voiculescu. În ultima vreme și la nivelul televiziunii și-a cam schimbat orientare, nefiind pro PNL, dar devenind mai echidistant față de PSD”, a precizat politologul Andrei Țăranu.
La rândul său Cristian Pârvulescu a precizat pentru B1.RO că PSD a ales să candideze singur în alegerile locale, în condițiile în care se află în situația de a deveni pentru prima dată al doilea partid, prin urmare nu își permite să piardă mandate în favoarea terților:
“În momentul acesta nu își pot permite să risipească mandate pentru postul de primar. Nici PNL nu vrea asta care țintește să devină primul partid al României. Până acum nu era primul partid, de fapt nu a existat un alt prim partid cu excepția PSD-ului. Acum PSD este în situația de a fi al doilea partid în alegeri, nu la cele prezidențiale, ci la cele politice. Acum PNL își dorește acest lucru, să devină primul partid și nu o poate face decât singur. În București a fost o situație de conjunctură dar, în principiu, merge pe cont propriu în încercarea de a-și consolida poziția.
PSD este încea mai proastă dar previzibilă situație din istoria sa. Nu poate să piardă mandate în favoarea terților care să se transforme în partide care fac presiuni. De asta nu a acceptat alianța cu Pro România, nici cu ALDE, nici cu partidul lui Voiculescu. Trebuie să rămână pe propriile picioare”, consideră politologul Cristian Pârvulescu.
Acesta a subliniat că decizia PSD de a candida singur este reflectată și de sondajele de opinie. Prin urmare perspectiva scăderii numărului de mandate, face ca partidul condus de Marcel Ciolacu să nu mai fie la fel de generos cu partidele terțe:
“Este clar că va avea o reducere a voturilor dar încearcă să o micșoreze în felul acesta. Când ai un rezultat mare poți să fii generos cu alții, când ai un rezultat mic nu îți poți permite pentru că se poate întoarce împotriva ta. Televiziunile nu mai au același impact ca în anii trecuți în influențarea alegerilor. Ciolacu este primul președinte PSD care nu intră în jocul televiziunilor”, a mai precizat Politologul Cristian Pârvulescu.