Panseluțele și spațiile de joacă pentru copii au fost mai mereu investițiile preferate ale edililor locali. Administrația de la Craiova de exemplu, condusă de către Lia Olguța Vasilescu, a fost foarte aproape să implementeze un astfel de proiect, cu o valoare cel puțin discutabilă, în timpul crizei COVID.
Potrivit SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), Primăria Municipiului Craiova punea la bătaie un proiect cu o valoare de 44,9 – 82,3 milioane de lei, deci care poate ajunge la aproape 17 milioane de euro, prin care edilii locali intenționau să înlocuiască echipamentele de joacă vechi, dar și să creeze noi spații de agrement. Publicul țintă: copiii și adolescenții.
„Pentru înlocuirea echipamentelor de joaca vechi, deteriorate cu echipamente corespunzătoare din punct de vedere tehnic şi calitativ dar şi completarea locurilor de joacă cu echipamente noi în zonele unde acestea sunt insuficiente, pentru a satisface necesităţile de agrement ale grupului ţintă căruia le sunt destinate, respectiv copiilor şi adolescenţilor, autoritatea contractantă – Municipiul Craiova intenţionează să încheie un acord-cadru pentru «Achiziţie cu montaj echipamente locuri de joacă», conform cerinţelor caietului de sarcini nr. 129094 din 27.07.2021, pe o perioada de 4 ani.
Prin obiectivul «Achiziţie cu montaj echipamente locuri de joacă-acord cadru» se urmărește o creștere a nivelului de educație și socializare, dar și a stării de sănătate a tuturor tinerilor, prin practicarea exercițiilor fizice și a sportului în aer liber; revigorarea activităților sportive; dezvoltarea activităților sportive în corelatie cu programele de dezvoltare urbană; creșterea participării tineretului în spațiul urban la activităţi sportive și de agrement. Cantitaţile minime şi maxime estimate pe durata Acordului-cadru, precum şi pentru fiecare contract subsecvent sunt prezentate în Anexa 1 la caietul de sarcini nr. 129094 din 27.07.2021 (…)”, a precizat administrația locală pe SEAP.
Contactată de B1.ro, Lia Olguța Vasilescu a declarat initial că este vorba despre un proiect-cadru pe mai mulți ani, „moștenit” de la fostul primar, Mihail Genoiu, tot de la PSD. De asemenea, primarul a mai precizat că este vorba și despre montarea de aparate de fitness în aer liber, pe lângă toboganele și leagănele pentru copii.
În cele din urmă, după consultarea documentației, primarul Craiovei a revenit cu un răspuns către B1.ro, în care susţine că a decis suspendarea licitației și restabilirea priorităților de achiziție.
„Am suspendat licitația. Deși erau prinse locuri de joacă noi în tot orașul, plus terenuri de sport în toate cartierele, lipseau elemente de mobilier sportiv școlar, gen porți de fotbal și coșuri de baschet sau aparatură de întreținere. Am hotărât să retragem licitația și să scoatem la licitație nouă doar elemente și nu ansambluri cu locuri de joacă, iar acestea să fie montate de regia noastră.
Nu e vorba atât de costuri, că la Cluj am văzut că e un contract de 40 milioane, ci că trebuie luat ceea ce este cu adevărat necesar”, a precizat Olguța Vasilescu, pentru B1.ro.