Evoluții pe terenul naționalismului român și maghiar: Serviciile speciale rusești colaborează cu lideri maghiari în România

Evoluții pe terenul naționalismului român și maghiar: Serviciile speciale rusești colaborează cu lideri maghiari în România
Foto: adevarul.ro

În timp ce scena politică românească a consemnat apariția unor mișcări naționaliste autohtone de tip Jobbik, finalizarea proiectului de autonomie, anunțată săptămâna trecută de liderii UDMR coincide cu publicarea unor analizer despre cum Ungaria țintelte să destabilizeze situația din România servind interesele Rusiei, relatează HotNews.

Mai mult, atmosfera se inflamează cu gesturi și declarații politice menite să tensioneze relația româno-maghiară.

Într-un articol publicat la data de 20 august de Center for Eurasian Strategic Intelligence, un think thank cu sediul la Londra înființat în 2014 care urmărește politica expansionistă a Rusiei în Europa de Est și Asia Centrală, sunt amintite declarațiile oficialilor de la Budapeste care, de la premierul Semjen Zsolt la președintele Parlamentului, Laslo Kover, au declarat că Ungaria sprijină orice formă de autonomie a maghiarilor din Transilvania.

Analiza celor de la CESI conține și o informație spectaculoasă dar dificil de verificat: „Serviciile speciale rusești colaborează în prezent cu lideri maghiari în România și, profitând de particularitatea relațiilor etnice în regiune, încearcă să creeze probleme Bucureștiului din interior”.

Însă, nu este clar dacă informația se referea la lideri maghiari din Ungaria sau din România.

Potrivit analizei CESI, serviciile speciale rusești au interferat de-a lungul timpului cu politicieni maghiari.

„Anul acesta, în mai, procurorul general al Ungariei a transmis o cerere Parlamentului European pentru a ridica imunitateea lui Bela Kovacs, unul din liderii partidului de extremă dreaptă, Jobbik, suspectat a fi spion rus”, scriu analiștii CESI.

Aceștia susțin că cei mai influenți politicieni maghiari cad de acord pe temele cheie, poziția lor unanimă fiind pro-rusă.

„Astăzi Ungaria este unul din prietenii Kremlinului în Europa și dezvoltă cooperarea cu Federația Rusă în domeniul energiei nucleare și al proiectului South Stream, toate în ciuda situației din Ucraina”, mai notează analiza think-thank-ului cu sediul la Londra. 

Specialiștii CESI consideră că Rusia încearcă să legitimeze liderii „Ținutului Secuiesc” creând iluzia unor relații politice și economice cu alte teritorii pro-rusești din interiorul sferei de interes românești.

Potrivit sursei citate, ar exista contacte între Rusia, Consiliul Național al Secuilor și liderul găgăuz, Mikhail Formuzal, începute din 2012 și continuate în 2014. Toate acestea ar avea ca scop întărirea poziției Kremlinului în regiune și slăbirea rivalului regional, România.

În ultima săptămână au existat o serie de evenimente simbolice menite să tensioneze relațiile romano maghiare. Pe tot parcursul săptămânii trecute, liderii UDMR au anunțat că proiectul autonomiei este finalizat dar și că proiectul ar putea fi pus în dezbatere publică în cursul acestei săptămâni.

„Acest proiect seamănă foarte mult cu proiectul din Tirolul de sud care funcţionează bine mersi din 1992 şi nu se sperie italienii că în Tirolul de sud există o autonomie. Mergem pe modelul Tirolului de sud care este un model care e verificat în Europa. Vor fi multe asemănări’, a declarat Laszlo Borbely miercuri,  27 august, prezent la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, citat de Agerpres.

A doua zi a venit și replica vicepremierului Liviu Dragnea, care a declarat că Guvernul nu va susține niciodată proiectul autonomiei.

„Nu ţin neapărat să ameninţ. Acţiunea este foarte fermă iar subiectul este nenegociabil. Putem avea majoritate în Parlament şi fără UDMR. Deci, nu avem această presiune sau, Doamne fereşte, vreo posibilitate de şantaj politic”, a mai spus Dragnea.

La sfârșitul săptămânii trecute presa a mai consemnat un mic incident. O grupare maghiară extremistă (Mișcarea Tineretului din cele 64 de Comitate) a vopsit borne din Ținutul Secuiesc în culorile steagului Ungariei.

Mai multe fotografii au fost postate pe Facebook, cu precizarea că membrii acesteia, aflați în vacanță în Ținutul Secuiesc, “au manifestat un patriotism remarcabil”, revopsind bornele.

De asemenea, s-a lansat un nou partid naționalist și anti-mahiar pe față.

Joi, 21 august, deputatul Bogdan Diaconu și-a anunțat demisia din PSD. În același timp, el a anunțat că urmează să fie întocmite procedurile legale pentru a înregistra la Tribunal un  nou partid politic, Partidul România Unită.

Diaconu a avut de-a lungul timpului o poziție apropiată de cea a elitelor politice ruse, fiind de altfel într-o perioadă semnatrul unor articole publicate pe versiunea în limba română a radioului Vocea Rusiei.

Deputatul a subliniat faptul că „pe toate căile” s-a opus cooptării UDMR la guvernare și că a adus la cunoștință conducerii PSD nemulțumirile sale, însă, „voturile UDMR au fost mai importante decât integritatea teritorială a României”.

UDMR a cerut în repetate rânduri conducerii PSD să se delimiteze de atacurile lui Bogdan Diaconu, amenințând chiar cu ieșirea de la guvernare. 

Bogdan Diaconu a depus la Parlament o propunere legislativă prin care este interzisă autonomia teritorială sau orice formă de secesionism.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`