Europenii, sceptici că Grecia va mai rămâne mult timp în zona euro

Publicat: 24 06. 2012, 13:55
Foto: allvoices.com

Europenii sunt sceptici că Grecia va mai rămâne mult timp în zona euro, după cum arată un sondaj realizat în câteva state membre ale Uniunii Europene.

Cei care se îndoiesc cel mai mult de prezenţa elenilor în zona unică sunt italienii, germanii, francezii şi spaniolii. Pentru majoritatea acestor cetăţeni, banii împrumutaţi Greciei sunt bani pierduţi deoarece Atena nu va putea niciodată să îi ramburseze.

Această opinie este împărtăşită de 85 la sută dintre francezi, 84 la sută dintre germani, 72 la sută dintre spanioli şi 65 la sută dintre italieni, care cred că datoria Greciei va duce această ţară în colaps, în ciuda ajutorului acordat de Uniunea Europeană şi FMI.

Opinia potrivit căreia Grecia va reuşi să îşi reducă datoria şi deficitul datorită Uniunii Europene, dar și propriilor eforturi, este minoritară peste tot, cu excepţia Italiei (56 la sută, faţă de 39 la sută în Franţa, 27 la sută în Germania, 44 la sută în Spania).

În cazul unui eşec, mulţi sunt favorabili unei excluderi a Greciei din zona euro, cei mai severi fiind germanii (78 la sută) şi francezii (65 la sută), în timp ce spaniolii (51 la sută) şi italienii (49 la sută) sunt mai indulgenţi.

Sondajul a fost realizat online de institutul de sondaje Ifop-Fiducial în perioada 18-21 iunie.