Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a susținut că „sunt şanse tot mai mari ca Olanda să susţină aderarea României la spaţiul Schengen, însă nu avem în prezent nicio garanție”. Acesta a precizat că are informațiile de la parlamentari olandezi, după discuții informale purtate între partide.
Într-o postare pe Facebook, Victor Negrescu a enumerat cele trei scenarii care se discută în acest moment:
Scenariul 1: Votul pentru aderarea României la spațiul Schengen va avea loc în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 decembrie. În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziție clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiționalități, susținute poate și de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spațiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abținerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abținerea ca o înfrângere pe care nu și-o permit în contextul actual.
Scenariul 2: Votul urmează a fi reprogramat pentru o sesiune extraordinară, care poate avea loc chiar în cursul acestui an, pentru a aștepta concluziile ultimului raport MCV și avizul Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției. În acest caz, intrarea țării noastre în spațiul Schengen este în continuare condiționată de criterii cu care nu au nicio legătură dispozițiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România.
Scenariul 3: O decizie privind intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen ar putea fi reprogramată pentru anul viitor, după finalizarea alegerilor provinciale din Regatul Țărilor de Jos din martie 2023. Un scenariu nesigur, care ridică multe semne de întrebare, mai ales că o decizie privind intrarea Croației în spațiul Schengen urmează să fie luată până la finalul acestui an. Mai mult, cele mai recente sondaje arată o scădere a popularității partidelor aflate la putere în Olanda iar, o eventuală înfrângere, ar putea precipita căderea guvernului.
Social-democratul a punctat că aceste scenarii pot suferi modificări în funcție de situația electorală din Olanda.
În acest context, Negrescu a îndemnat din nou partidele din România la „unitate și responsabilitate” în vederea atingerii acestui obiectiv. Totodată, el a invitat formațiunile politice „să se implice mai mult în acest sens, pentru că non-combatul aduce deservicii României”.