Europarlamentarul Renate Weber, împotriva proiectului Roșia Montană: E absurd ca o țară să renunțe la resursele sale

Publicat: 01 09. 2013, 18:04
Foto: renateweber.eu

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat că nu este de acord cu proiectul minier de la Roșia Montană.

Cotidianul a prezentat motivele ”raționale și obiective” ale europarlamentarului PNL.

E absurd ca o ţară să accepte să renunţe la resursele sale, acceptând ca o companie privată să le exploateze, iar ţara să obţină doar nişte redevenţe de 2% sau de 6%. Un raport firesc ar fi ca statul, adică bugetul public, să obţină 70-80%. Altfel, ce interes ar avea?”, arată Renate Weber.

O exploatare de asemenea anvergură cu cianuri nu mai există nicăieri în Europa şi, dacă nu mă înşel, abia dacă mai e una similară în lume. Ca şi cum România îşi rezolvase toate problemele şi doar cianura mai lipsea să o lăsăm moştenire generaţiilor viitoare. Nici în trecut şi nici în prezent compania minieră RMGC nu m-a convins că va avea forţa financiară, cu atât mai puţin interesul, de a reecologiza zona. E o companie creată strict pentru acest proiect, care va dispărea aşa cum a apărut: peste noapte”, subliniază ea.

De asemenea, Weber este de părere că atât timp cât ”contractul nu este făcut public, pentru că RMGC se opune, nu avem cum să ştim dacă se va exploata doar aurul sau şi alte resurse în care zona este chiar mai bogată”.

Siturile arheologice din zonă vor fi distruse. Ideea că le putem salva digital e o glumă nereuşită. Incapacitatea noastră de a le valorifica într-un proiect mai amplu, chiar cu o dimensiune turistică, pentru că infrastructura zonei este dezastruoasă şi pentru că nu gândim în termeni de dezvoltare durabilă, nu poate justifica distrugerea”, precizează aceasta.

În același timp, Renate Weber consideră că nu este decât un ”miraj” al locurilor de muncă.

Multe din aceste locuri de muncă nici măcar nu vor fi pentru oamenii din zona, căci vor presupune înaltă specializare, ceea ce, local, nu există”, a explicat ea.

Europarlamentarul a mai vorbit și despre problemele legale cu care acest proiect s-a confruntat încă de la început, acestea fiind strict legate de conflicte de interese.

Nu cred că exista un alt proiect în legătură cu care justiţia din România să fi anulat atât de multe documente. Continuarea lui ar fi o legalizare a ilegalităţilor de până acum”, a specificat Weber.