Europarlamentarul Maria Grapini nu înțelege de ce a fost reclamată la CSM după ce l-a apărat pe Voiculescu în PE
Europarlamentarul PC Maria Grapini nu înțelege de ce a fost reclamată de Consiliul Superior al Magistraturii la Parlamentul European. O spune chiar ea, după ce Plenul CSM a constatat că Maria Grapini a prezentat denaturat, în Parlamentul European, circumstanţele dosarului ICA. La finalul anului trecut, Grapinii i-a luat apărarea lui Dan Voiculescu în plenul instituţiei europene. Aceasta a susţinut sus şi tare că procesul în care fondatorul PC a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a ICA a fost unul politic.
Maria Grapini s-a declarat uimită după ce Inspecția Judiciară a decis că discursul ei din Parlamentul European a afectat independența justiției şi a cerut forumului de la Bruxelles să ia măsuri.
„Eu nu am înțeles noțiunea de a reclama, pentru că eu reclam pe cineva care face parte dintr-o instituție, dar care a vorbit în afara ei, dar eu în plenul parlamentului am vorbit. Ce o să înțeleagă președintele Parlamentului, că eu nu am vorbit prin spate, am vorbit în plenul Parlamentului. Există un regulament și un cod de conduită al eurodeputaților și m-am încadrat fără probleme acolo. Am conștiința împăcată că nu am adus atingere”, a afirmat Maria Grapini.
Grapini spune că, în Parlamentul European, fiecare eurodeputat, din orice țară membră, are voie să facă declarație politică pe orice domeniu.
„E dreptul lor să judece, problema e că mi se pare așa… școlărește(…) Eu am spus că există suspiciuni, nu m-am legat de fondul dosarului, ci de faptul că anumite părți s-au extins fără a avea dreptul de apărare. Eu m-am legat de dreptul de apărare și de drepturile omului, nu de altceva. Nu am încălcat cu nimic codul de conduită. Pentru mine e ușor straniu după 25 de ani să nu ai dreptul ca cetățean sau ca parlamentar, să ai teama să mai faci vreo declarație politică”, a mai spus europarlamentarul.
Grapini a spus în faţa parlamentarilor europeni că Dan Voiculescu a fost condamnat politic, iar confiscarea extinsă, aplicata şi tertilor care nu au făcut parte din procesul privind privatizarea ICA reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii presei din România.
„Doresc să trag un semnal de alrmă privind suspiciunile solide bazate pe fapte cu privire la existenţa procesului politic şi cu privire la punerea în pericol a libertăţii presei în ţara mea. După dezvăluirile făcute la postul de televiziune aparţinând familiei Voiculescu, probate cu înregistrări prin care fratele preşedintelui României a luat suma de 250.000 de euro pentru a scăpa de condamnare un cunoscut interlop, procesul fondatorului trustului de presă, aflat de şase ani pe rolul instanţelor, a fost repus şi judecat în cinci zile”, a spus Grapini în PE.
Dan Voiculescu a fost condamnat în 8 august la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare. Completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, i-a condamnat definitiv şi pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, care a primit o pedeapsă de opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş, care trebuie să stea după gratii şapte ani.