Delegaţia europarlamentară a PSD şi a PNL a solicitat preşedintelui PPE, Joseph Daul, printr-o scrisoare deschisă, să îşi ceară scuze românilor pentru afirmaţiile referitoare la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora acest act ar fi o „lovitură de stat”.
În cursul zilei de vineri, Joseph Daul, declarase că înlăturarea din funcţie a lui Traian Băsescu şi a preşedinţilor celor două Camere în doar patru zile, prin încălcarea regulamentelor Parlamentului, a Constituţiei şi legilor poate fi considerată „lovitură de stat”.
„Cum poate fi lovitură de stat o procedură care se finalizează cu un vot democratic, după ce în prealabil a trecut prin Parlament, unde a obţinut un vot mai mare decât numărul parlamentarilor coaliţiei de guvernare?„, spun europarlamentarii români.
Declarațiile președintelui PPE au stârnit revolta delegației PSD și PNL, europarlamentarii cerându-i lui Joseph Daul să își prezinte scuzele pentru afirmațiile făcute.
„În numele delegaţiilor europarlamentarilor social-democraţi şi liberali, din România, vă transmitem mesajul nostru de îngrijorare şi revoltă, cu privire la afirmaţiile pe care le-aţi făcut după votul din Parlamentul României, în care a fost suspendat Preşedintele Traian Basescu„, se arată în documentul citat de Mediafax.
Europarlamentarii social-democrați și liberali au calificat afirmaţiile lui Daul dreopt „profund deplasate şi în total dezacord cu realitatea”.
„Vă solicităm să ne explicaţi, în acord cu legile în vigoare, la ce v-aţi referit când aţi vorbit despre «lovitura de stat» din România. De asemenea, asteptăm scuzele dvs. publice adresate poporului român, pentru afectarea gravă a credibilităţii României, prin acuzaţiile dvs. false„, au spus europarlamentarii.
În documentul citat se mai arată că dacă preşedintele PPE va verifica atent informaţiile pe care le primeşte, va vedea că „acest vot pentru suspendarea lui Traian Băsescu a venit în urma unui aviz acordat de Curtea Constituţională, şi în urma unui vot extins, în Parlament„.
„În acest vot s-au exprimat nu doar parlamentari ai PSD sau PNL, dar şi parlamentari din alte grupuri parlamentare, precum UNPR sau UDMR (această ultimă formaţiune aparţinând chiar familiei politice din care faceţi şi dumneavoastră parte!). Prin urmare, acest vot a fost legitimat de parlamentari din trei familii politice europene respectabile„, se mai arată în scrisoare.
În scrisoare se mai precizează că acest vot, din Parlament, va fi urmat peste trei săptămâni de un referendum naţional, la care românii vor fi chemaţi să se exprime.