Eugen Tomac, după ce Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei: „Gândirea și mesajul acesta sunt create la Kremlin” (VIDEO)

Publicat: 04 03. 2022, 16:38
Actualizat: 04 03. 2022, 17:07
Foto: Facebook / Eugen Tomac

Președintele PMP, Eugen Tomac, a reacționat după ce Tiraspolul a solicitat recunoașterea independenței Transnistriei, precizând că cei care au făcut această mișcare sunt portavocea celor care au creat acest conflict acum 30 de ani.

„Nu am discutat cu nimeni din conducerea Republicii Moldova de când a apărut această informație. Ceea ce mi se pare extrem de relevant este că Tiraspolul acuză Republica Moldova că dorește să transfere parte din decizii la Bruxelles. Promovează acest narativ pe care îl auzim tot mai agresiv în spațiul românesc: nu avem nevoie de decidenți la Bruxelles când ne descurcăm de unii singuri. Gândirea și mesajul acesta nu este unul autohton ci este creat la Kremlin. Cei de la Tiraspol nu au nicio opinie sunt portavocea celor care au creat acest conflict acum 30 de ani și care încep să vorbească în același registru pe care l-au avut de trei decenii”, a spus Eugen Tomac.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii depuse de Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Acesta a reproșat faptul că nu a fost consultată și partea transnistreană.

Iohannis: România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei

Președintele Klaus Iohannis a precizat că România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană:

„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în intriorul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, este postarea președintelui României.

Mesajul președintelui României vine după ce luni șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE, potrivit unei scrisori deschise publicate de Reuters. România nu se numără printre țările semnatare.

Republica Moldova a făcut mai multe progrese în direcția europenizării / Înainte de război, Ucraina era un stat dominat de corupţie

Deși situația dramatică din Ucraina a atras atenția opiniei publice internaționale cu privire la necesitatea aderării rapide la UE, trebuie precizat că Republica Moldova este ţara care a realizat în ultimii ani progrese concrete privind reformele necesare apropierii de Bruxelles. Președintele Maia Sandu a fost în repetate rânduri lăudată de oficialii europeni pentru măsurile ferme adoptate de Chișinău în direcția europenizării și a parcursului european ferm.

Comparativ cu această situație, puterea de la Kiev a fost criticată înainte de izbucnirea războiului pentru restanțele privind măsurile care trebuiau luate în ceea ce privește decuplarea justiției de controlul politic, lupta împotriva corupției și respectarea drepturilor minorităților naționale. Legislația prin care se limita drastic accesul minorităților la învățământul în limba maternă a fost aspru criticată inclusiv de către statul român și de către comunitatea românescă din Ucraina ca fiind incompatibilă cu principiile și valorile UE. Minoritatea românească din Ucraina a fost în permanenţă supusă presiunii statului ucrainean în ultimii ani, limba română fiind, treptat, exclusă din învăţământul de stat. De asemenea, în Ucraina, scandalurile de corupţie la nivel în alt au fost frecvente, interferând chiar şi cu campania electorală din SUA.

Așa se face că în contextul discuției despre aderarea Ucrainei la UE au fost ridicate numeroase semne de întrebare cu privire la ignorarea de către oficialii europeni a aspirațiilor Republicii Moldova. Tocmai de aceea, este necesar ca Guvernul României să lege în permanenţă discuţia privind posibila aderare a Ucrainei la UE de aderarea Republicii Moldova la UE, o ţară mult mai îndreptăţită în acest moment să facă acest pas.