Eugen Tomac: Salariul minim adecvat trebuie să devină realitate şi în România

Eugen Tomac: Salariul minim adecvat trebuie să devină realitate şi în România
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a luat parte la negocierile pentru adoptarea Directivei privind salariile minime adecvate din Comisia de Muncă și Afaceri Sociale a Legislativului European si a explicat pentru B1 ce presupune aceasta și ce beneficii aduce pentru români.

Eugen Tomac, precizări despre Directiva privind salariile minime adecvate

Eurodeputatul a amintit că directiva a fost adoptată pe 19 octombrie 2022, după doi ani de negocieri.

„A fost un adevărat succes, deoarece dă naștere obligației statelor membre de a nu mai stabili salariile minime la nivel național din pix, ci folosindu-se de criterii economice și sociale obiective. Aceste criterii trebuie să includă cel puțin elemente precum puterea de cumpărare, costul vieții, nivelul general al salariilor, rata de creștere a acestora și evoluția productivității la nivel național”, a declarat Eugen Tomac.

Directiva face trimitere și la indicatori folosiți în mod obișnuit la nivel internațional, conform cărora salariul minim brut ar trebui să fie egal cu cel puțin 60% din salariul median brut sau 50% din salariul mediu brut. Potrivit directivei, mai explică Eugen Tomac, un coș de bunuri și servicii la prețuri reale stabilite la nivel național poate fi esențial pentru determinarea costului vieții în scopul atingerii unui nivel de trai decent.

„Eu am fost un susținător puternic al acestei Directive încă din faza de negociere în Comisia de Muncă, pentru că, odată cu implementarea ei, vom reduce sărăcia în muncă și inegalitatea”, a subliniat liderul PMP.

Salariul minim adecvat trebuie să devină realitate şi în România, spune Eugen Tomac

În ianuarie 2024, conform datelor INS, câștigul salarial mediu brut a fost 7.976 lei, cu 325 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie 2023.

„Astfel, dacă aplicăm formulele directivei, ar trebui să avem în România un salariu minim brut de 4000 lei, mai mare decât salariul minim brut actual de 3300 lei și de promisiunile electorale ale actualei guvernări (3700 lei brut)”, a explicat Eugen Tomac.

„Mai mult decât atât, dacă luăm în considerare coșul minim de consum pentru un trai decent, salariile românilor sunt considerabil insuficiente. În septembrie 2023, coșul minim pentru o persoană adultă singură era de 3807 lei pe lună. Un angajat plătit cu salariul minim actual încasează 2080 de lei net, mult sub nivelul unui coș minim necesar unui trai decent. Trebuie să avem în vedere că peste 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim și sunt în risc de sărăcie în muncă”, a adăugat oficialul.

El a precizat că un aspect relevant al directivei este și promovarea negocierilor colective, care au demonstrat că pot duce la niveluri de salarizare mai adecvate.

„Astfel, țările care au un nivel de acoperire al contractelor colective sub 80% din piața forței de muncă, au obligația de a dezvolta un plan de acțiune pentru a remedia acest neajuns. România, din păcate, a înregistrat un declin considerabil cu privire la acoperirea contractelor colective – în anii 2000, piața forței de muncă era acoperită aproape în totalitate de contracte colective, însă, mai ales în urma adoptării Legii dialogului social în 2011, acest procent a scăzut drastic, acum aflându-ne la un nivel de sub 30%. Rămâne de văzut dacă noua lege nr. 367/2022 privind dialogul social va reuși să respecte condițiile directivei”, a continuat Eugen Tomac.

Liderul PMP spune că Directiva salariilor minime trebuie transpusă în legislația națională până la 15 noiembrie 2024.

„Nu mai este mult timp, iar actuala guvernare este concentrată pe eliminarea oricărei forme de opoziție în cursa electorală, nicidecum pentru bunăstarea românilor. Avem nevoie de măsuri urgente, absolut necesare pentru bunăstarea cetățenilor români și pentru eliminarea sărăciei în muncă!”, a mai declarat Eugen Tomac.

Soluțiile enumerate de eurodeputatul Eugen Tomac:

  • Revizuirea periodică pe criterii obiective a salariului minim;
  • Negociere colectivă întărită;
  • 0 taxe pe salariul minim;
  • Sprijin pentru formare profesională și pentru recalificare;
  • Dezvoltare economică orientată spre creștere inclusivă;
  • Protecție socială îmbunătățită.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)