Eugen Tomac: ‘Ruşinoasa clasare a Mineriadei lui Dragnea. Speranţa mea este că ancheta în Dosarul 10 August se va relua cât mai curând’

Publicat: 15 07. 2020, 16:33

Clasarea dosarului 10 August este văzută de președintele PMP, Eugen Tomac, ca o adevărată lovitură la adresa democrației. Acesta menționează, miaercuri, într-o postare pe pagina sa de socializare, că decizia procurorilor DIICOT este “o tentativă de falsificare a istoriei”.

“Ruşinoasa clasare a Mineriadei lui Dragnea

Clasarea acuzaţiilor la adresa şefilor Jandarmeriei în Dosarul represiunii protestului din 10 august 2018 reprezintă o adevărată lovitură la adresa democrației. Avem de-a face cu o tentativă de falsificare a istoriei și, în același timp, cu o uriaşă nedreptate pentru victimele violenţelor jandarmilor. Orice om de bună credinţă îşi dă seama, când vede imaginile Mineriadei din 10 august, că represiunea s-a făcut la ordin politic şi dincolo de limitele legii”, scrie Tomac pe Facebook.

Președintele PMP se arată încrezător că ancheta în acest dosar se va relua.

“Speranţa mea este că ancheta se va relua cât mai curând, că nu va trebui să aşteptăm peste 30 de ani, ca în cazul dosarelor Mineriadei şi Revoluţiei, pentru ca vinovaţii să răspundă”, conchide Tomac.

Dosarul 10 august a fost clasat

Dosarul „10 august” a fost clasat de DIICOT. Procurorii anunță declinarea unei părți din anchetă către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare. În rechizitoriu, fostul ministru de Interne Carmen Dan este contrazisă de DIICOT, care dă sentinţa: nu a fost o lovitură de stat. După ce au analizat sute de imagini, procurorii anunţă că jandarmii au făcut abuzuri, au fost violenţe nejustificate, dar şi că 1.000 de protestatari extrem de violenţi au atacat jandarmi şi protestatari paşnici.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus următoarele: (…) Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale.”, se arată în comunicatul DIICOT