Eugen Tomac: Republica Moldova trebuie să fie și ea inclusă într-o eventuală procedură specială care să îi garanteze că poate intra pe un curs ireversibil de integrare în UE (VIDEO)

Eugen Tomac: Republica Moldova trebuie să fie și ea inclusă într-o eventuală procedură specială care să îi garanteze că poate intra pe un curs ireversibil de integrare în UE (VIDEO)
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Voința politică exprimată până în acest moment obligă decidenții europeni la crearea unei proceduri speciale care să garanteze unor state ca Republica Moldova, Ucraina și Georgia că pot intra pe un curs ireversibil de integrare în Uniunea Europeană, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, președinte PMP, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV: Este vital să susținem ca și Republica Moldova să primească o perspectivă de aderare la UE

Întrebat cam ce semnale sunt din partea UE în ceea ce privește o eventuală aderare a Republicii Moldova, eurodeputatul a explicat: „Cu siguranță, întregul context regional schimbă și abordarea pe care o are Uniunea Europeană în relația cu statele care au acord de asociere la Uniunea Europeană. Dacă până acum câteva zile singurul lucru despre care se putea discuta în relația cu Republica Moldova, cu Ucraina sau Georgia erau prevăzute în cadrul Parteneriatului Estic și nicidecum nu se discuta vreodată și nu s-a pus problema în Consiliul European ca aceste state să aibă o perspectivă de aderare, rețineți, niciodată nu s-a pus în Consiliul European în discuție perspectiva de aderare pentru aceste state, iată că acum întreaga situație schimbă abordarea Uniunii Europene”.

„Am asistat acum două zile, în Parlamentul European, la un discurs foarte puternic nuanțat din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel, care au spus foarte clar – cel puțin în cazul Ucrainei – că merită să aibă o perspectivă europeană. În acest context, este evident că pentru noi este vital să susținem ca și Republica Moldova să primească o perspectivă de aderare. Asta este tot ceea ce poate propune Uniunea Europeană în acest context extrem de complicat, pentru că integrarea nu se face peste noapte, nu este o intrare într-un club doar pe baza unei cereri”, a adăugat Eugen Tomac.

Oficialul european spune că procedura este una „extrem de complexă”.

„E o procedură extrem de complexă, însă voința politică exprimată până în acest moment este clar că obligă decidenții europeni la crearea unei proceduri speciale care să le garanteze acestor state că pot intra pe un curs ireversibil de integrare în Uniunea Europeană, ceea ce ne dorim și noi, ca Republica Moldova să fie inclusă în acest pachet și să adere cât mai rapid pentru că așa putem să reîntregim națiunea română într-un proces extrem de transparent și democratic”, a mai afirmat el.

În contextul invaziei militare rusești cu care se confruntă, Ucraina și-a exprimat dorința de a adera într-un ritm accelerat la Uniunea Europeană, însă înainte de război avea mai multe restanțe din acest punct de vedere, inclusiv în ceea ce privește independența justiției, lupta anticorupție și respectarea drepturilor minorităților naționale. Statul român reclamase și el legislația care limita drastic accesul minorităților naționale la învățământul în limba maternă, în contextul în care limba română a fost exclusă treptat din învățământul ucrainean de stat.

În schimb, Republica Moldova a realizat reforme concrete în ultimii ani pentru a se apropia de Occident. Chișinăul a fost lăudat în repetate rânduri de oficialii europeni pentru că a luat măsuri fără echivoc în direcția europenizării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`