Într-o ședință desfășurată în seara zilei de 21 decembrie, Parlamentul Olandez a dezbătut susținerea intrării Bulgariei în spațiul Schengen, a relatat Eugen Tomac. Deputatul Caspar Veldkamp a depus o moțiune, insistând ca Olanda să susțină intrarea Bulgariei în Schengen în mod etapizat, începând cu calea aeriană și excluzând intrarea terestră.
„A avut loc o dezbatere aprinsă în parlamentul olandez cu privire la politica privind străinii și azilul. În cadrul acestei dezbateri, a fost depusă o moțiune împotriva propunerii guvernului interimar Rutte de a susține intrarea Bulgariei în spațiul Schengen. Deputatul Caspar Veldkamp de la Nieuw Sociaal Contract a depus moțiunea prin care solicita ca Olanda să se alăture poziției Austriei și anume să accepte intrarea Bulgariei în Schengen în etape, întâi doar pe cale aeriană, nu și terestră”, a transmis Eugen Tomac.
Secretarul de stat pentru Justiție și securitate în domeniul azilului și migrației, Eric van der Burg, a subliniat importanța unanimității în negocieri, discutând despre cerințele impuse de Austria și impactul asupra României.
„În această moțiune se spune că trebuie să sprijinim un eventual rezultat al negocierilor. În dezbaterea de ieri am explicat că aici este vorba de unanimitate, sau cel puțin, trebuie să fie vorba de unanimitate. În momentul în care Austria pune această cerință, nu putem face altceva decât două lucruri. Putem spune că acceptăm dorința Austriei, conform acestei moțiuni, aș putea spune. Sau putem spune: nu, considerăm că, dacă această dorință a Austriei este pe masă, nu vom permite Bulgariei și României să adere în niciun fel„, a spus Eric van der Burg.
Moțiunea a fost respinsă la vot, cu partidul condus de Geert Wilders votând împotriva acesteia. În schimb, partidele Christian Union, Nieuw Sociaal Contract, VVD, CDA și partidul populist al fermierilor BBB au susținut moțiunea.
Eugen Tomac a criticat opinia premierului interimar al Olandei, Mark Rutte, în contextul schimbării radicale a poziției țării sale în privința aderării Bulgariei la spațiul Schengen. Tomac sugerează că această schimbare bruscă ar putea fi influențată de o posibilă campanie agresivă a lui Rutte pentru preluarea șefiei NATO.
„Rămâne de văzut dacă Austria renunță la condițiile absurd puse atât României, cât și Bulgariei, sau vor bloca în continuare un drept garantat de tratatele UE și acordul Schengen”, a declarat liderul PMP.
Europarlamentarul a atras atenția asupra necesității unei acțiuni la nivel european, sugerând că Guvernul României ar trebui să pregătească un demers la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Europarlamentarul i-a cerut președintelui Klaus Iohannis o întrevedere urgentă în Consiliul European, pentru soluționarea problemelor legate de extinderea spațiului Schengen.