Eugen Tomac: Prin anunțul făcut, Germania spune că Schengen nu se mai extinde, deci și cele mai înfierbântate minți de la București trebuie să înțeleagă că povestea intrării în două etape s-a spulberat. România nu mai aderă în următorul an (VIDEO)

Publicat: 10 09. 2024, 15:07
Actualizat: 10 09. 2024, 15:08
Sursa foto: Eugen Tomac / Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a comentat decizia Germaniei de a introduce controale la frontieră, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și s-a arătat de părere că „și cele mai înfierbântate minți de la București trebuie să înțeleagă că povestea asta, că vom intra în două etape în acest an, s-a spulberat”, iar „România nu mai intră în următorul an în spațiul Schengen”.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV, despre spațiul Schengen și anunțul Germaniei

Întrebat despre decizia autorităților germane de a suspenda acordul Schengen, eurodeputatul român a explicat: „Prin acest anunț, de fapt Germania spune foarte clar că spațiul Schengen nu se mai extinde, deci și cele mai înfierbântate minți de la București trebuie să înțeleagă că povestea asta, că vom intra în două etape în acest an, s-a spulberat. România nu mai intră în următorul an în spațiul Schengen”.

„Acest mecanism de control provizoriu al frontierei Germaniei poate fi implementat doar pentru șase luni, atât îți permite acordul Schengen să închizi temporar frontierele din rațiuni pe care le explici Comisiei și Consiliului, însă pe termen mediu și pe termen lung eu cred că acest mesaj transmis de Germania este doar un mesaj politic, pentru că economia Germaniei nu își permite să închidă frontierele în interiorul UE (…). Pentru că anual sunt peste 57 de milioane de transporturi de mărfuri în interiorul Uniunii Europene. Germania este cea mai puternică economie a Uniunii Europene, deci ar fi prima afectată de introducerea controalelor riguroase la frontiere, și, evident, economia ei”, a continuat Eugen Tomac.

Eugen Tomac: Eu cred că este mai mult un semnal politic

„Eu cred că este mai mult un semnal politic, cu miză internă, dar asta nu înseamnă că la trecerea frontierei cu Germania nu vor fi instalate patrule de poliție. Eu merg în Germania în fiecare lună și am observat că apar asemenea puncte de control destul de frecvent, nu permanente, dar ele sunt ca niște patrule care sunt instalate la punctele de frontieră”, a mai declarat liderul PMP.