Eugen Tomac (PMP): Respingerea aderării României la Schengen este un eșec de proporții și o umilință cruntă

Publicat: 17 12. 2022, 09:39
Actualizat: 17 12. 2022, 09:52
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Consiliul European nu a reluat joi discuțiile despre extinderea Spațiului Schengen în 2023, confirmă europarlamentarul Eugen Tomac. Președinte PMP consideră că respingerea aderării României la Schengen este un eșec de proporții și o umilință cruntă.

„Așa cum am anunțat în urmă cu două zile, în Consiliul European de joi nu s-a discutat oficial nimic despre extinderea Spațiului Schengen în 2023. Nicio referire la România sau Bulgaria.
Discuțiile bilaterale din pauze sau solicitările noastre, exprimate prin Președintele care ne îndemâna să nu facem nimic, nu au fost auzite de nimeni.
Concluziile Consiliului European sunt clare și au avut o singură mențiune la Schengen. Aceasta se referă la Croația, căreia i-au urat bun venit în spațiul de libera circulație al Uniunii Europene. Acesta este crudul adevăr, am înregistrat un eșec de proporții, o umilință cruntă pe linie. Dar, evident, vina e la alții”, a scrie Eugen Tomac într-o postare de Facebook.

Uniunea Europeană continuă să sprijin Ucraina politic, militar și umanitar

În cadrul ședinței de joi al Consiliul European a fost reiterată condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și acordarea sprijinului politic și militar pentru țara invadată.
„Uniunea Europeană își menține angajamentul de a oferi sprijin politic și militar Ucrainei, în special prin intermediul Instrumentului european pentru pace și al Misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei, precum și prin intensificarea furnizării bilaterale de sprijin, în special capacități de apărare antiaeriană și asistență pentru deminare. Campania de atacuri sistematice cu rachete împotriva civililor ucraineni, a țintelor civile, a infrastructurii energetice și a altor utilități, dusă în prezent de Rusia pentru a provoca și mai multă suferință poporului ucrainean, este o crimă pentru care nu poate exista impunitate. Aceasta trebuie să înceteze. Consiliul European invită toți partenerii internaționali să lanseze apeluri similare și să își exercite influența în acest sens. Consiliul European solicită totodată Rusiei să înceteze imediat acțiunile care pun în pericol siguranța și securitatea instalațiilor nucleare civile și subliniază sprijinul deplin al Uniunii Europene pentru activitatea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, sunt câteva dintre concluziile întâlnirii de pe 15 decembrie, publicate pe  consilium.europa.eu.

Când se va mai putea discuta despre aderarea României în Schengen

O nouă șansă a României de a adera în Schengen poate fi în luna martie 2023, atunci când este programată reunirea Consiliului JAI. România va putea intra în Spațiul Schengen doar în momentul în care va avea unanimitatea pregătită. Mai clar, atunci când Austria și Olanda vor avea un vot pozitiv pentru aderare.