Eugen Tomac (PMP): Nu există niciun risc pe care Austria să-l reclame, în cazul în care Bulgaria, România și Grecia se înțeleg pentru un acord regional Schengen
Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a declarat într-un interviu pentru BTA nu există niciun risc pe care Austria sa-l reclame, în cazul în care Bulgaria, România și Grecia decid să încheie un acord trilateral pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre dintre cele trei state.
Nu e nevoie nici de aprobarea Comisiei pentru un Schengen regional între Bulgaria, România și Grecia, explică Eugen Tomac (PMP)
Eurodeputatul a explicat că pentru acest lucru nu este necesară nici măcar aprobarea Comisiei Europene, ci „aceasta trebuie doar să fie informată”.
„Aceasta este o soluție naturală la care guvernele noastre pot recurge, având în vedere umilința la care cetățenii români și bulgari au fost supuși atâția ani”, a explicat Eugen Tomac.
El s-a arătat de părere că guvernele din România și Bulgaria nu au avut o strategie comună pentru Schengen pentru până în 2022 și că a existat o comunicare „superficială” între cele două părți.
Întrebat dacă este realistă ideea de ridicare a controalelor la frontierele terestre pentru românii și bulgarii care intră în Grecia, precum și un eventual „mini Schengen” între România și Bulgaria, Eugen Tomac a spus: „De fapt, nu este o idee deloc nouă. Propunerea desființării frontierelor dintre statele noastre a fost înaintată imediat după decizia Consiliului JAI de anul trecut, când ne-a fost refuzată intrarea în spațiul Schengen. Astăzi, statele noastre sunt deja în Schengen, însă parţial”.
„Având în vedere că Grecia nu are graniță directă cu niciun alt stat membru al UE în afara Bulgariei, este nevoie doar de un acord trilateral intre statele implicate. Nici măcar nu este nevoie de acordul Comisiei Europene. Comisia trebuie doar notificata. Nu există niciun risc pe care Austria ar putea să îl reclame. Nu consider că o astfel de decizie incomodează pe cineva. Este o soluție firească la care guvernele noastre pot recurge având în vedere umilința la care au fost supuși cetățenii români și bulgari timp de atâţia ani”, a adăugat liderul PMP.
„Guvernele României nu au avut până în 2022 o strategie comună cu Guvernele Bulgariei, iar comunicarea între București și Sofia pe acest dosar a fost superficială. Este o greșeală ce trebuie corectată. Bineînţeles, că o poziţie comună, o strategie comună de acţiune ar putea aduce rezultate mai bune într-un timp mai scurt (…). Dacă în Consiliul JAI din 4 martie 2023 nu se ia decizia intrării terestre a României și Bulgariei începând de la 1 ianuarie 2025, în mod absolut sigur anul viitor nu se mai întâmplă nimic”, a continuat Eugen Tomac.
El a amintit că Belgia, țara care deține președinția UE, va avea alegeri parlamentare simultan cu europarlamentarele din 9 iunie, astfel că „rămâne de văzut dacă aceasta va decide să introducă pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie intrarea noastră terestră”.
Ce a spus despre protestul fermierilor
Întrebat despre protestele fermierilor din România, liderul PMP a spus: „Criza fermierilor are nevoie de un răspuns european. Războiul din Ucraina a afectat economia agricolă din toate statele, însă România şi Bulgaria sunt în prima linie. Noi trebuie să facem față unor cantități nemaiîntâlnite de produse ucrainene care intră pe piața noastră la prețuri mult mai mici”.
„Aici sunt două probleme mari – energie mai scumpă şi concurența neloială. Comisia a tăcut prea mult. E timpul să acționeze. Agricultorii au nevoie de subvenții mai mari, de apă gratuită pentru irigări, de eliminarea accizelor la motorină pentru utilajele ce desfășoară activități agricole. Soluţii sunt, este nevoie doar de voinţă politică”, a adăugat Eugen Tomac.
Totodată, întrebat dacă ar trebui cerută demisia ministrului Agriculturii, el a afirmat: „Blocajul vine de la Comisie, actualul Comisar nu a luat nicio măsură, prin urmare este firesc că se cere sancționarea acestuia”.
„Sper în primul rând să avem prezentă masivă la vot în toate statele europene, sper cu precădere la o participare mare a tinerilor, întrucât ei sunt decidenții de mâine. Aceste alegeri vin într-un context foarte dificil şi este evident că efortul de convinge cetățenii europeni de importanța acestui scrutin este cu atât mai mare. Pentru aste esențial să combatem dezinformarea, să compromitem mesajele partidelor extremiste, să explicăm, să vorbim cu oamenii, să avem proiecte convingătoare şi să ne urmărim cu onestitate obiectivele”, a mai declarat Eugen Tomac.