Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declara joi, pentru B1 TV, că României i s-a făcut o nedreptate prin faptul că nu a fost primită în Spațiul Schengen, deși îndeplinește criteriile tehnice de 10 ani. În opinia sa, România mai trebuie să lucreze doar la capitolul credibilitate și putere de convingere. Tomac a mai spus că țara noastră a fost „sancționată pe nedrept” din cauza ”calculelor politice extrem de înguste ale Olandei” și că ar fi umilitor pentru România ca înaintea ei să ajungă în Spațiul Schengen Croația, țară intrată în UE mai târziu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Dincolo de discursul președintelui, care e unul corect, ni s-a făcut o mare nedreptate de 10 ani încoace, pentru că nu am fost acceptați în Spațiul Schengen. Din calculele politice extrem de înguste ale Olandei, România a fost sancționată pe nedrept, limitându-ne accesul în Spațiul Schengen.
Și s-a văzut că dacă se va menține această poziție în continuare, mă tem că UE e obligată să excludă unele state din spațiul Schengen, pentru că nu sunt în măsură să-și protejeze frontierele, în condițiile în care România e o țară sigură, nu e o țară de tranzit și nu avem probleme în ce privește asigurarea frontierelor noastre. Cred că poziția Comsiei e una corectă”, a declarat Eugen Tomac, în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Ștefan Pășcuță.
Potrivit europarlamentarului PMP, cum Croația a intrat mai târziu în UE, „ar fi umilitor ca o țară precum Croația să intre înaintea noastră în Spațiul Schengen”.
„Trebuie regândit spațiul Schengen, iar România să intre în cel mai scurt timp alături de Bugaria și Croația. (…) Anumite state, folosindu-se de vulnerabilitățile clasei politice de la București, au pus această problemă în termen nejustificat, în condițiile în care România, de 10 ani, îndeplinește condițiile pentru intrarea în spațiul Schengen”, a mai afirmat Tomac, pentru B1 TV.
În opinia sa, România mai are de lucrat la capitolul credibilitate și putere de a convinge membrii Consiliul European, în mod special Olanda.
„Cred că după pandemie a sosit momentul ca regulile spațiului Schengen să fie ajustate. (…)Din punct de vedere tehnic, ne-am îndeplinit atribuțiile”, a insistat europarlamentarul PMP Eugen Tomac.
Comisia Europeană a solicitat Consilului să permită „cât mai curând” aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen.
„Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE. (…) România îndeplineşte criteriile necesare de peste zece ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană”, a declarat, în acest context, președintele Klaus Iohannis.