Eugen Tomac (PMP): Încă există interese comune extrem de solide între SUA și China, însă lumea noastră este complet opusă celei din China la nivel de valori și riscuri de securitate (VIDEO)

Publicat: 19 03. 2021, 21:11
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a explicat, vineri, pe B1 TV, că „ar fi o greșeală fundamentală să punem China la pachet cu Rusia”. În ceea ce privește Beijingul, spune el, SUA va avea întotdeauna un anumit tip de dialog la nivel de chestiuni ce țin de securitate și valori, dar un altul când în discuție vor fi interesele economice, unde încă există zone comune.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Eugen Tomac (PMP), despre China și relațiileei cu lumea euroatlantică

„În mod clar ar fi o greșeală fundamentală să punem China la pachet cu Rusia. Sunt teme complet diferite care sunt abordate în relația cu China și aici vorbim în primul și în primul rând de interese economice. Statele Unite întotdeauna va avea un tip de dialog în ceea ce privește chestiunile ce țin de securitate și de valori în relația cu China, și în mod clar un alt tip de discurs în ceea ce privește interesele economice. Să nu uităm un lucru extrem de important. Orice cetățean român care cumpără un smartphone sau alte bunuri produse de branduri din Statele Unite sau Uniunea Europeană observă că marea lor majoritate sunt produse în China. Din acest punct de vedere există încă interese comune extrem de solide între Statele Unite și China, însă în ceea ce privește riscurile de securitate și în ceea ce privește chestiunile ce țin de valori, în mod clar, lumea noastră este complet opusă a ceea ce se întâmplă în China”, a declarat Eugen Tomac, la „Actualitatea cu Tudor Mușat”.

Eurodeputatul PMP a explicat că anumite state europene au reușit să fructifice relația cu China, dat fiindcă este o piață foarte mare.

„Regret însă că noi nu am avut, deși politic a existat o anumită deschidere spre un tip de relație, nu i-aș spune pragmatică, dar destul de practică, pe care alte state, repet, inclusiv state mici din Uniunea Europeană, au reușit s-o fructifice în relația cu China, pentru că este o piață foarte mare, dar aici e nevoie de foarte multă diplomație, de foarte multă voină politică și de o relație extrem de corectă în raport cu partenerii noștri, pentru că nu putem să avem un dublu-limbaj în ceea ce privește relația cu o superputere cum este China, și tocmai de aceea, de multe ori, dialogul între București și Beijing a fost mai mult unul extrem de subtil sau extrem de lipsit de consistență, însă China rămâne un jucător care va avea un cuvânt de spus”, a adăugat Eugen Tomac, care în aceeași emisiune a vorbit și despre Rusia și Vladimir Putin.