Eugen Tomac (PMP): Cine aduce în discuție o aderare la Schengen mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele UE. Până atunci, nimeni nu demisionează, nimeni nu-și asumă acest eșec revoltător (VIDEO)

Publicat: 12 12. 2022, 10:05
Actualizat: 12 12. 2022, 12:26
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat că nu mai putem vorbi de o aderare a României la Schengen mai devreme de 2025 și asta pentru că țările care vor deține până atunci Președinția Consiliului UE nu au în intenție extinderea acestui Spațiu. „Până atunci, nimeni nu-și dă demisia, nimeni nu-și asumă acest eșec răsunător și revoltător în țara lucrului bine făcut!”, a constatat Tomac.

Zero șanse să intrăm în Shengen în următorii ani

„Intrăm la primăvară în Schengen?

Oricine încearcă să aducă în discuție o aderare mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele Uniunii Europene.
Pentru o revenire asupra subiectului acceptării României în Schengen e nevoie de un nouă decizie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Iar această decizie poate fi luată doar dacă țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene își propune să includă pe agendă extinderea spațiului Schengen, așa cum a făcut președinția cehă.

Am studiat atent prioritățile Suediei la Președinția Consiliului UE. Nu există nicio referire la extindere, ci doar la protecția frontierelor existente și consolidarea mecanismului de evaluare a spațiului de liberă circulație Schengen”, scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Acesta a precizat că apoi Președinția Consiliului UE va fi preluată de Spania, care, de asemenea, nu-și va propune extinderea Schengen pentru că și ea are mari probleme cu migrația. Urmează apoi Belgia și „nu întrevăd nicio posibilitate ca aceasta să vină cu propunerea de extindere a Schengen”.

Tomac a criticat modul în care Bode a negociat aderarea României la Schengen

Sâmbătă, într-o intervenție pentru B1 TV, liderul PMP l-a criticat pe Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, pentru modul în care a negociat aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.

„De ce nu a votat dl Bode împotriva aderării Croației? Trebuia și noi să blocăm lucrările Consiliului, că nu putem merge la nesfârșit cu această bunăcredință, că noi ne dorim și atât. (…)

Când s-a luat decizia să fim sacrificați, aveam dreptul politic și moral să blocăm și accesul Croației să să se extindă Schengenul când e pregătită toată UE să discute acest subiect”, a afirmat Tomac.

Europarlamentarul a mai reproșat faptul că negociatorii români au acceptat să fim decuplați de Croația la negocieri. Votul final de la Consiliul JAI a fost favorabil Croației, dar nefavorabil nouă și bulgarilor.