Eugen Tomac (PMP): Cererea pe care am depus-o la CJUE a fost înregistrată oficial. Sunt convins că în urma acestui proces România va intra în Schengen (VIDEO)

Publicat: 28 02. 2023, 20:12
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a anunțat, marți, că solicitarea pe care a depus-o la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost înregistrată oficial. „Sunt convins că vom avea un proces și în urma acestui procers România va intra în Schengen”, a susținut acesta.

Amintim că Tomac a contestat la CJUE decizia Consiliului JAI din 8 decembrie prin care României i s-a respins intrarea în Spațiul Schengen.

Tomac: Cererea mea la CJUE a fost înregistrată. Sunt convins că în urma procesului România va fi primită în Schengen

„Avem o veste foarte bună: cererea pe care am depus-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene privind nedreptatea făcută României pe 8 decembrie, prin care ne-a fost îngrădit liberul acces în Schengen, e depusă și înregistrată oficial la CJUE. Sunt convins că vom avea un proces și în urma acestui procers România va intra în Schengen.

Azi a fost prezentat ordinea de zi a Consililui JAI din 9 martie. Din păcate, se discută mult despre Schengen în această ședință, dar nu se află pe ordinea de zi extinderea Schengen pentru România și Bulgaria.

E clar că există în continuare această opoziție nejustificată a Austriei și nu s-au făcut progrese pe acest dosar, prin urmare noi vom continua acest demers în justiție. E esențial ca demnitatea românilor s-o putem recăpăta prin acest proces pe care l-am deschis la CJUE împotriva Consiliului UE, că avem parte de un abuz de drept și evident că acest conflict juridic trebuie tranșat acolo.

Va dura o perioadă până vor fi citate toate părțile. Eu în acest proces am calitate de reclamat neprivilegiat, deci îmi justific interesul prin faptul că-mi e afectată activitatea mea de deputat în Parlamentul European și în următoarea perioadă voi face toate demersurile ca în spatele meu în acest proces să vină implocat și Parlamentul European, care are calitate de reclamat privilegiat.

Pe lângă anularea acțiunii pe care o cer, mai cer un lucru important: ca eurodeputații să poată avea dreptul de a fi reclamanți privilegiați, deci posibilitatea de a putea ataca orice act al Comisiei sau al Consiliului la CJUE, că acum eurodeputatii nu au drept de inițiativă legislativă”, a declarat liderul PMP Eugen Tomac, în cadrul unei conferințe de presă comune cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.