Eugen Tomac (PMP) a explicat de ce legea minorităților naționale din Ucraina nemulțumește România. Bucureștiul poate bloca aderarea Ucrainei la UE dacă legislația nu va fi modificată

Eugen Tomac (PMP) a explicat de ce legea minorităților naționale din Ucraina nemulțumește România. Bucureștiul poate bloca aderarea Ucrainei la UE dacă legislația nu va fi modificată
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Vestea că Parlamentul de la Kiev a votat, iar președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege care nu oferă dreptul la educație, cultură și religie în limba maternă minorităților naționale din Ucraina a provocat stupoare în România, dar și în Polonia sau Ungaria, care au și ele comunități în țara vecină. Neacordarea dreptului minorităților din Ucraina de a studia în limba maternă a dat apă la moară mai ales grupărilor pro-ruse din aceste țări.

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a vorbit despre situația dificilă în care se găsesc politicienii de la Kiev, dar și despre ce poate face Bucureștiul în sprijinul comunității românești din Ucraina.

De ce politicienii de la Kiev sunt într-o situație dificilă în ce privește drepturile minorităților naționale

De la câștigarea independenței, toți liderii Ucrainei au încercat să limiteze drepturile minorităților, de teama unei disoluții naționale.

Porivit ultimului recensământ făcut în țara vecină, în 2001, circa 8,3 milioane de persoane din Ucraina au declarat că sunt de etnie rusă, dintr-un total de aproape 44 de milioane de locuitori.

„Atâta timp cât statul ucrainean nu creează instrumente prin care o minoritate să-și poată proteja și păstra identitatea lingvistică, evident că, mai devreme sau mai târziu, acea comunitate este asimilată și desființată”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, pentru Spotmedia.

Tomac a susținut că parlamentarii de la Kiev puteau rezolva problema imensei minorități ruse, precizând că „se bucură de drepturi egale, de acces la educație și păstrarea identității culturale și lingvistice naționale doar minoritățile autohtone”, adică acele comunități care se află acolo de secole. Nu ar fi fost cazul rușilor, căci mulți au fost aduși în perioada sovietică din diferite regiuni ale URSS, într-un proces de „rusificare” inițiat de Stalin.

Numai că o astfel de prevedere putea face ca minoritatea rusă să se simtă discriminată de regimul de la Kiev chiar într-un moment în care mulți etnici ruși fac parte din armata ucraineană și luptă împotriva lui Putin. Aceștia s-ar fi putut simți nedreptățiți de o astfel de prevedere, în mijlocul unei crize în care însăși existența statului ucrainean e în joc.

Liderul PMP a mai afirmat că legea adoptată recent de Parlamentul ucrainean are ca pretext „derusificarea” Ucrainei de Est printr-un mecanism legal, dar care defavorizează flagrant „minoritățile autohtone”, români, polonezi, tătari și maghiari.

Ce poate face Bucureștiul în sprijinul comunității de români din Ucraina

Până la urmă, însă, Kievul va trebui să-și modifice legislația în ceea ce privește drepturile minorităților naționale dacă vrea să fie primit în UE. Altfel, România poate bloca aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

România are toate pârghiile necesare pentru rezolvarea problemei minorității naționale din Ucraina, dar nu poate face acest lucru până când Putin nu va fi învins, iar Kievul va începe cu adevărat procesul de aderare la UE.

Până atunci, însă, România trebuie să susțină Ucraina, pentru că este și în interesul nostru strategic ca acest război să nu fie câștigat de Vladimir Putin, a mai declarat președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:58 - Ce vor face marii învinși de la alegerile prezidențiale? Ciucă este așteptat să își dea demisia de la șefia PNL, iar Geoană a anunțat că se retrage din politică
08:50 - „Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online, după ce Călin Georgescu a produs surpriza prezidențialelor. „S-au documentat după ce au votat, ca să știe ce-au făcut”
08:43 - Tinerii au ieșit la vot. S-au format cozi la care au stat câteva ore
08:25 - Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor. Este ultranaționalist și contra NATO
08:21 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după centralizarea voturilor din 99,84% din secţii: Călin Georgescu rămâne pe primul loc. Lasconi reduce diferența față de Ciolacu
08:20 - Diana Șoșoacă, mesaj dur în urma rezultatelor parțiale la alegerile prezidențiale: „Trebuie să ieșim în stradă, să-i dăm jos. Nici acum nu ieșiți, măi?”
07:51 - Gelu Duminică, despre ascensiunea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale: „Lucrurile vor arăta și mai rău. Pentru noi și pentru toți cei care ne urmează”
07:33 - Nicolae Ciucă, despre rezultatul alegerilor prezidențiale: „Este un eșec pe care trebuie să îl asumăm cu toții, începând cu mine și cu toată echipa de conducere a partidului”
00:35 - George Simion și-a recunoscut înfrângerea: „I-am transmis felicitări domnului Georgescu. Vom susține în turul 2 pe oricine intră acolo şi nu e Ciolacu”
23:55 - Surse: Nicolae Ciucă a demisionat de la șefia PNL