Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a explicat, duminică seară, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Dan Gabor, că victoria obținută de PAS la alegerile anticipate din Republica Moldova „arată foarte clar că există o voință destul de puternică în societatea basarabeană de a instala un parlament capabil să genereze un guvern cu agendă reformistă și pregătită să lucreze cu Uniunea Europeană”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat ce înseamnă rezultatul alegerilor anticipate pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi, eurodeputatul PMP a explicat: „Asistăm la o premieră dincolo de Prut. Este pentru prima dată când în cadrul unor alegeri parlamentare, în cazul de față anticipate, un partid de dreapta reușește să obțină cele mai multe voturi. Niciodată în Republica Moldova nu a reușit niciun partid de dreapta să obțină singur o asemenea victorie categorică, deci din acest punct de vedere rezultatul obținut de partidul pro-prezidențial, PAS al Maiei Sandu, arată foarte clar că există o voință destul de puternică în societatea basarabeană de a instala un parlament capabil să genereze un guvern cu agendă reformistă și pregătită să lucreze cu Uniunea Europeană”.
„Pentru România, acest rezultat este bun, sper să se confirme în această seară și la sfârșitul alegerilor, după ce se vor procesa toate procesele-verbale, pentru că este absolut firesc și pozitiv mesajul unui rezultat final confirmat de sondajele sociologice realizate în această seară. Pentru România, un partener stabil și credibil la Chișinău înseamnă enorm pentru că putem lucra împreună pe proiecte comune finanțate de Uniunea Europeană, astfel încât Republica Moldova, ușor, ușor, cu pași extrem de fermi, să înceapă să iasă de sub influența Federației Ruse”, a adăugat Eugen Tomac.
Întrebat ce mesaje i-au transmis prietenii de peste Prut după victoria PAS, oficialul european a afirmat: „Lumea a obosit pur și simplu, a obosit să rămână în această zonă gri, cu promisiuni și propaganda pe care le-a livrat timp de aproape trei decenii Federația Rusă. Oamenii au cetățenie română, călătoresc în Uniunea Europeană, studiază în România sau în alte state ale Uniunii Europene și vor o perspectivă mult mai solidă, și vor ca acasă, în Republica Moldova, să se poată întoarce în siguranță și să existe o minimă perspectivă. Își doresc lucruri absolut normale pe care și le dorește orice cetățean care trece printr-o perioadă extrem de neplăcută, cum este cea pe care o traversează în clipa de față Republica Moldova”.
„În sfârșit, s-a spus foarte limpede un «nu» propagandei pe care Federația Rusă a întreținut-o în mod artificial, extrem de agresiv timp de aproape trei decenii, de când s-a creat Republica Moldova. Acest rezultat arată foarte clar că există o categorie de cetățeni bine informați, extrem de determinați să ducă mai departe linia aceasta politică pe care actualul președinte al Republicii Moldova și-a asumat-o – luptă împotriva corupției și reforme extrem de consistente pentru a scoate Republica Moldova din această zonă gri”, a mai spus Eugen Tomac.