Eugen Tomac: Moţiunea de cenzură e o mişcare sinucigaşă propusă de PSD. PMP va decide duminică ce va face în ziua votului

Publicat: 28 08. 2020, 17:12
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat că depunerea moțiunii de cenzură de către PSD denotă iresponsabilitate şi rupere de realitate, în condițiile în care România deja se confruntă cu o criză sanitară și una economică și nu mai are nevoie și de una politică. „Considerăm o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD”, a mai precizat Tomac. El a mai spus că nici nu vede rostul acestei moțiuni, în condițiile în care peste câteva luni vor avea loc alegerile parlamentare. Dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură se vor desfășura luni, 31 august, de la ora 14.00.

Eugen Tomac: Nu văd rostul moţiunii de cenzură

Președintele PMP a declarat, vineri, că moțiunea de cenzură este o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD.

„Considerăm o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD, pe care nu o putem susţine şi din principii politice, dar nici nu-i vedem utilitatea într-un asemenea moment în care trebuie să ne preocupăm cum îi susţinem pe cetăţeni, ce măsuri putem propune pentru a salva locurile de muncă, cum putem susţine mediul de afaceri, cum putem atrage fondurile europene. (…) Mesajul meu politic este cât se poate de clar: nu o să vedeţi PMP lângă PSD”, a declarat Tomac, vineri, potrivit Agerpres.

El a mai precizat că Partidul Mișcarea Populară va decide duminică ce va face în ziua moțiunii, dacă va participa la vot sau nu: „Nu văd rostul acestei moţiuni de cenzură. Noi vom avea duminică o şedinţă în cadrul grupurilor reunite ale parlamentarilor PMP şi vom lua o decizie cu privire la acest subiect”.

Eugen Tomac a mai afirmat că depunerea moțiunii de cenzură, în condiții de criză sanitară și economică, indică iresponsabilitate şi rupere de realitate, în condiţiile în care, peste câteva luni, oricum vom avea alegeri parlamentare.

Moțiunea de cenzură, votată luni în Parlament

Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului PNL va fi dezbătută și votată luni, 31 august, de la ora 14.00.

Intitulată ”Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată”, moțiunea a fost semnată de 205 parlamentari, dar are nevoie de un minim de 233 de voturi pentru a trece.

Votul are loc deși Guvernul a sesizat Curtea Constituțională cu privire la un posibil conflict juridic între instituții, iar CCR nu s-a pronunțat încă.

„Noi am sesizat Curtea Constituțională nu pentru că ne-ar fi frică de o astfel de moțiune de cenzură, ci pentru a opri un astfel de abuz de interpretare a Constituției, în sensul în care s-ar putea depune o moțiune de cezură într-o sesiune parlamentară convocată în mod extraordinar de către o majoritate parlamentară efemeră”, explicase Ionel Dancă, într-o intervenție telefonică pentru B1 TV.

Marcel Ciolacu (PSD): Moțiunea va trece cu peste 250 de voturi

Pe 12 august, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și-a exprimat convingerea că moțiunea împotriva Guvernului Orban va trece cu 250 de voturi.

„Moţiunea de cenzură va trece. Este alb şi negru, nu mai este gri. Dacă aţi fi fost în Parlament astăzi, toţi liderii politici, inclusiv PMP-ul, liderul PMP-ului, care e la guvernare cu PNL, a zis că se vede de pe Marte cât de prost este gestionată pandemia. Moţiunea va trece cu peste 250 de voturi”, afirmase Ciolacu, la acea vreme.

El a fost completat de liderul social-democrat Paul Stănescu: „Avem discuţii cu toate partidele politice, cu toţi liderii. Noi suntem convinşi că moţiunea va trece”.

Surse. Ludovic Orban, către liderii PNL din țară: Moţiunea nu trece

Într-o şedinţă online cu liderii PNL din teritoriu, premierul Ludovic Orban i-a asigurat că moţiunea de cenzură nu va trece, au susținut surse politice pentru Adevărul.

„Vom trece cu bine şi peste ziua de luni, apoi ne vedem liniştiţi de campanie, de guvernare şi de alegeri. Moţiunea nu trece”, le-a spus Orban liderilor PNL.

Joi, acesta catalogase moțiunea de cenzură depusă de PSD ca fiind o „poțiune de cianură”: „Negoicerile nu sunt publice. Veți vedea rezultatul. Voi comunica o previziune înainte de vot, așa cum am făcut și înainte de alte moțiuni. Eu nu i-aș spune moțiune de cenzură, i-aș spune poțiune de cianură, cu care PSD vrea să otrăvească din nou România, după ce trei ani au avut deplină putere și și-au bătut joc de România”.