Eugen Tomac, în plenul Parlamentului European: Pandemia va aduce un val de nemulțumire, iar populismul și extremismul vânează toate aceste nemulțumiri pentru a șubrezi proiectul european

Publicat: 10 03. 2021, 16:40
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Pandemia de COVID-19 ne-a zdruncinat puternic, dar nu ne-a învins, a subliniat eurodeputatul PMP Eugen Tomac, într-o intervenție susținută miercuri în plenul Parlamentului European, unde a atras atenția că „acum este momentul schimbărilor structurale profunde și a politicilor publice matura și responsabile”.

Ce a declarat eurodeputatul PMP Eugen Tomac în plenul Parlamentului European, la dezbaterea privind Semestrul European

„Pandemia generată de COVID-19 ne-a zdruncinat puternic, dar nu ne-a învins. Cifrele însă sunt îngrijorătoare – 6,1 milioane de cetățeni europeni au rămas fără un loc de muncă în anul 2020. Șomajul în rândul tinerilor este din ce în ce mai alarmant – 17% din tinerii europeni sunt șomeri. Însă instrumentele și mecanismele europene luptă în continuare pentru combaterea pandemiei și redresarea economiilor noastre, iar acum este momentul schimbărilor structurale profunde și a politicilor publice mature și responsabile”, a declarat Eugen Tomac.

Eurodeputatul PMP a explicat că sunt necesare mai multe soluții „pentru o Europă sănătoasă din punct de vedere economic, democratic și în primul rând pentru a trece cu bine prin această criză”

„În primul rând, avem nevoie de locuri de muncă stabile și de calitate, de condiții de muncă decente, de inegalități reduse pe piața forței de muncă, un venit minim garantat, tineri activi și implicați, copii care își pot atinge întregul potențial. Cred cu tărie că trebuie să facem mai mult pentru că, din nefericire, această pandemie va aduce un val de nemulțumire, și populismul, și extremismul vânează toate aceste nemulțumiri pentru a șubrezi proiectul european”, a adăugat eurodeputatul PMP Eugen Tomac.

Mesajul său a venit în contextul dezbaterii privind Semestrul European, care reprezintă un ciclu de coordonare a politicilor economice și bugetare în cadrul UE și care face parte din cadrul de guvernanță economică al blocului comunitar.

Semestrul European se referă la perioada de șase luni de la începutul fiecărui an, iar în timpul acestuia statele membre își aliniază politicile bugetare și economice la obiectivele și normele convenite la nivelul UE, potrivit Caleaeuropeana.ro.