Eugen Tomac, președintele PMP, a anunțat că partidul pe care îl conduce va participa, săptămâna viitoare, la negocierile demarate de liberali în vederea învestirii Guvernului Cîțu. Acesta a precizat că PMP este adeptul ideii de a instala un Guvern şi a-l trece prin Parlament.
„Decizia o vom lua după discuţiile pe care le vom avea cu premierul desemnat, cu liderul PNL. În linii mari, PMP este adeptul ideii de a instala un Guvern şi a-l trece prin Parlament şi a opri procesul acesta extrem de fragil în ceea ce priveşte activitatea guvernamentală. România a ratat anul 2019 din punct de vedere al agendei guvernamentale pe proiecte mari şi nu dorim ca şi 2020 să fie un an ratat”, a declarat Eugen Tomac, citat de Agerpres.
Ulterior, într-o postare pe Facebook, el i-a cerut lui Florin Cîțu să vină în Parlament cu un guvern interimar PNL-PMP-USR, căci în situația actuală sunt șanse tot mai mici să avem un guvern învestit: „Criza guvernamentală trebuie oprită. Înțeleg că premierul desemnat vine cu aceeași formulă guvernamentală, un guvern minoritar PNL. Cred că este evident că, în aceste condiții, sunt șanse tot mai mici să avem un guvern învestit în următoarele zile. Domnule premier desemnat, mergeți în Parlament cu un guvern interimar PNL-PMP-USR. Așa vor creste șansele să dăm României un guvern stabil și să pregătim noi proiecte pentru următorii ani. Agravarea crizei ajută doar PSD, de care dorim să scăpăm”.
Vineri, Biroul Executiv al PNL a votat în unanimitate pentru lista miniștrilor din Guvernul Cîțu și programul de guvernare. Florin Cîțu, premierul desemnat, a anunțat că minitrul propus la Finanțe va fi Lucian Heiuș. A mai precizat, de asemenea, că de luni vor începe negocierile pentru formarea unei majorități. (Detalii AICI)
Ludovic Orban, premierul interimar, a declarat că șansele de a mai avea alegeri anticipate vor depinde de modul în care se vor comporta parlamentarii la votul de învestire a Guvernului Cîțu. Chestionat dacă negocierile se vor purta pentru a se ajunge la anticipate sau pentru a fi învestit Guvernul Cîțu, Ludovic Orban a răspuns: „Noi ne ducem la negocieri pentru a încerca să formăm o majoritate”. (Detalii AICI)
Precizarea vine în contextul în care Curtea Constituțională a decis să desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier a fost neconstituțională, dat fiind că scopul declarat al lui Orban a fost nu acela de a face majoritatea pentru învestire, ci de a forța anticipatele prin picarea propriului guvern. După ce judecătorii constituționali s-au pronunțat, Iohannis l-a desemnat premier pe Florin Cîțu.