Eugen Tomac: „Faptul că nu am avut un proiect bine pregătit de a intra în Schengen ne-a costat foarte mult” / Ce a spus liderul PMP despre demersul său la CJUE

Publicat: 09 05. 2023, 23:25
Actualizat: 09 05. 2023, 23:27
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat, marți, că demersul său la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind refuzul primirii României în Schengen va dura cel mai probabil un an şi jumătate – doi. Acesta, totuși, își pune mari speranţe şi în capacitatea celor care încearcă să introducă acest subiect pe agenda Consiliului European din 9 iunie.

Dosarul Schengen | Tomac, noi declarații despre acțiunea sa la CJUE

„În ceea ce priveşte procedural şi juridic toate lucrurile pe care le-am invocat, tot dosarul pe care l-am pregătit este foarte bine argumentat şi are toate şansele de a reuşi însă evident că durează şi va dura cel mai probabil un an şi jumătate, doi. Îmi pun mari speranţe şi în capacitatea celor care încearcă la această oră să introduce pe agenda Consiliului European din 9 iunie acest subiect”, a declarat Eugen Tomac la Prima News, potrivit News.ro.

El a precizat că preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu Charles Michel, liderul Consiliului European, trebuie să convingă şefii de stat, în această lună, ca de la Bruxelles să vină în iunie acest mesaj că există consens şi că „a ieşit fum alb în ceea ce priveşte acest dosar”.

„Altfel, pericolul pe care îl găsim tot mai des în Europa va cuprinde şi România, acela de a le oferi celor care contestă proiectul european, identitatea aceasta pe care o construieşte Europa în vremuri de crize (..) să aibă tot mai mulţi aderenţi, pentru că oamenii nu mai suportă, vor argumente, vor fapte. Faptul că nu am avut o viziune, un proiect foarte bine pregătit de a intra în spaţiul Schengen ne-a costat foarte mult”, a mai spus Tomac.

Amintim că europarlamentarul a contestat la CJUE decizia Consiliului JAI din 8 decembrie prin care României i s-a respins intrarea în Spațiul Schengen. Acesta a lansat și o campanie de strângere de semnături. Ele vor fi atașate petiției prin care va solicita Parlamentului European să intervină, în calitate de parte privilegiată, în acțiunea pe care a declanșat-o la CJUE.

Tomac: Guvernul nici măcar nu mi-a răspuns la solicitarea pe care i-am transmis-o

Într-un interviu din februarie pentru HotNews, Eugen Tomac a spus că a inițiat demersul singur, căci nu a primit niciun ajutor de la Guvern.

„Guvernul român nu a dorit să facă un astfel de demers, prin urmare statul român nu are nicio implicație. Este o inițiativă pe care am făcut-o în calitate de europarlamentar român. (…)
Am solicitat atât în decembrie cât și în ianuarie statului român, respectiv șefului Guvenului Nicolae Ciucă să inițieze acest demers. (…) Guvernul României nici măcar nu mi-a răspuns la aceasta solicitare pe care i-am transmis-o”, a afirmat Tomac la vremea respectivă.