Eugen Tomac: Emmanuel Macron spune că Republica Moldova nu va fi abandonată. E limpede că Franța va face, alături de România, tot ce este posibil pentru a aduce în familia europeană peste 4 milioane de francofoni

Publicat: 11 03. 2022, 00:14
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, a salutat declarația pe care a făcut-o președintele francez Emmanuel Macron înaintea reuniunii informale a Consiliului European, și anume că Republica Moldova nu va fi abandonată.

Eugen Tomac (PMP): „Este limpede că Franța va face, alături de România, tot ce este posibil pentru a aduce alături de noi, în familia europeană, peste 4 milioane de francofoni!”

„Macron vrea în UE 4 milioane de francofoni! La Versailles se scrie istorie pentru Europa! Liderii europeni s-au reunit în Franța pentru a discuta modul în care se reașază Europa în contextul războiului declanșat de Putin. Brutele de la Kremlin omoară oameni nevinovați, demonstrând întregii lumi că singurul loc pe care îl merită este groapa de gunoi a istoriei”, a scris președintele PMP, joi, pe Facebook.

Între timp, a adăugat oficialul european, UE își deschide porțile pentru a primi state ce au respect pentru democrație și libertate.

„Emmanuel Macron a confirmat-o astăzi. De reținut declarația președintelui francez, făcută chiar înainte de începerea discuțiilor la Versailles, în care spune că R. Moldova nu va fi abandonată. Este limpede că Franța va face, alături de România, tot ce este posibil pentru a aduce alături de noi, în familia europeană, peste 4 milioane de francofoni! Românii vor fi din nou împreună!”, a conchis Eugen Tomac.

La începutul săptămânii, statele UE au decis inițierea procesului de aderare pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia, însă statele nu sunt în situații similare.

Cu o administrație pro-europeană la Chișinău care promovează măsuri ferme pentru transformarea democratică a țării, Republica Moldova a făcut progrese palpabile în ceea ce privește reformele pentru apropierea de Bruxelles, atrăgând laudele oficialilor europeni în mai multe rânduri.

În schimb, deși cazul Ucrainei a sensibilizat în mod firesc scena europeană în condițiile în care țara se confruntă cu agresiunea armată nejustificată și complet neprovocată a Federației Ruse, înainte de război Kievul avea mai multe restanțe la nivelul măsurilor necesare pentru a asigura independența justiției, lupta anticorupție și respectarea drepturilor minorităților.