Prețul schimbării implică și adaptarea la noi realități, dar și nevoia de a crea anticorpii necesari pentru a apăra democrația și demnitatea umană, a subliniat eurodeputatul PMP Eugen Tomac, care a pledat în Parlamentul European pentru acțiuni comunitare mai hotărâte cu scopul de a spori securitatea internetului și a altor sisteme esențiale.
„A fost suficient să dispară timp de câteva ore Whatsapp, Facebook, Instagram și Messenger pentru ca cei care utilizează aceste platforme să aibă sentimentul că lumea s-a oprit în loc. Suntem, vrem sau nu, dependenți, în măsură mai mare sau mai mică, de internet. Tocmai de aceea, cred că Uniunea Europeană trebuie să acționeze mai hotărât pentru a spori securitatea internetului și a altor sisteme informatice esențiale. Pentru asta însă este obligatoriu ca Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică al UE cu sediul la București să devină pe deplin operațional în cel mai scurt timp”, a explicat Eugen Tomac.
Eurodeputatul PMP a solicitat Comisiei Europene acțiuni puternice imediate pentru a combate atacurile cibernetice.
„Am cerut Comisiei Europene acțiuni puternice imediate pentru a combate atacurile cibernetice, astfel încât grupurile de interese sau statele, care atacă sistemele noastre, să nu o mai poate face pe viitor. Am intrat în era digitală și avem nevoie de mai multă siguranță. Avem nevoie de mecanisme prin care să fie combătute eficient atacurile cibernetice, fie că acestea urmăresc scopuri economice, financiare, sociale sau politice. Prețul schimbării implică și adaptarea la noi realități, dar și nevoia de a crea anticorpii necesari pentru a apăra democrația și demnitatea umană”, a mai precizat oficialul european.