Eugen Tomac, după ce Teodorovici a propus limitarea dreptului românilor de a munci în străinătate: Diaspora este jignită din nou de Guvernul Manelelor

Publicat: 27 11. 2018, 18:40

Liderul PMP, Eugen Tomac, critică în termeni duri propunerea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, privind limitarea la cinci ani a dreptului de muncă al românilor în afara țării.

”Diaspora jignită din nou de Guvernul Manelelor

Într-o săptămână în care ar trebui să vorbim despre unitate și despre părțile pozitive ale României, încă un cap pătrat de la Palatul Victoria atacă o parte vie din corpul națiunii române.

Eugen Teodorovici propune, nici mai mult, nici mai putin decât restrângerea dreptului de muncă a celor 4,5 milioane de români plecați în străinătate pentru un trai mai bun.

Prin acest enunț, ministrul de Finanțe nu face decât să confirme că maneaua cântată de ministrul Economiei, Nașu’ Bădălău, cu versuri jignitoare la adresa diasporei românești, este o adevărată filozofie pentru Guvernul Dragnea-Dăncilă”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Ministrul Eugen Teodorovici vrea să limiteze dreptul românilor de a munci în străinătate. El propune ca cei care pleacă să muncească peste hotare să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată.

“Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştrii de finanţe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europa din fel de fel de condiţii, în afară”, a declarat ministrul Finanţelor.

Teodorovici a spus că un român care muncește în străinătate ar trebui să aibă dreptul să lucreze într-o țară maxim cinci ani, apoi să plece în altă parte.

”Iar văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, a mai spus Teodorovici.

În ultimii ani, milioane de români şi-au căutat fericirea peste hotare. Salariile mai mari şi condiţiile de muncă mai bune i-au determinat să plece din România. Asta deşi dorul de familie este greu de suportat.