Eugen Tomac, după ce Frans Timmermans a cerut României să renunțe total la cărbune: „Un asemenea discurs nu face decât să submineze proiectul european”

Publicat: 24 02. 2021, 10:17
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac s-a arătat de părere că discursul susținut marți de Frans Timmermans, când vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și-a exprimat speranța că România va veni în curând cu un plan de renunțare totală la cărbune, este „de-a dreptul periculos și nu are nimic în comun cu misiunea pe care și-a asumat-o.

Reacția luiEugen Tomac, după ce Frans Timmermans a cerut României să renunțe total la cărbune

„Opriți-l pe Timmermans!Discursul de ieri a lui Frans Timmermans este de-a dreptul periculos și nu are nimic în comun cu misiunea pe care și-a asumat-o.Ca să citez din tonul brutal pe care l-a folosit, spunându-ne într-un mod ultimativ că România trebuie să desființeze toate minele, cred că acest comisar socialist trebuie oprit să mai vină, în plină pandemie, să mai spună cuiva că trebuie să închidă industrii întregi sau să concedieze cetățenii”, a scris Eugen Tomac, miercuri, pe Facebook.

El a explicat că un discurs precum cel susținut de Frans Timmermans„nu face decât să submineze proiectul european, să crească valul de populism în toată Europa și să le ofere o nouă platformă extremiștilor care se hrănesc din ură și demagogie”.

„Refuz să cred că Timmermans vrea să fie un gropar al Europei, dar dacă în mod real vrea să sprijine protejarea mediului, ar fi mult mai util dacă ar explica ce va face UE pentru zonele miniere din toată Europa și apoi să-i convingem pe oameni că pot avea un viitor și fără minerit”, a adăugat Eugen Tomac.

Eurodeputatul PMP spune că discursul lui Timmermans, unul adresat în plină criză de sănătate publică, „lovește direct în temelia proiectului european.

„Consider acest discurs adresat în plină criză de sănătate publică este unul lipsit de responsabilitate și care lovește direct în temelia proiectul european. Înaceastă perioadă dificilă trebuie să-i asigurăm pe oameni că avem resurse pentru a construi un mediu mai sănătos fără a lasă pe nimeni în urmă și că putem crea cât mai multe locuri de muncă la noi acasă, în România”, a mai afirmat eurodeputatul PMP Eugen Tomac.

Ce declarase vicepreședintele executiv al Comisiei Europene despre România și renunțarea totală la cărbune

Frans Timmermans a afirmat, marți, că speră că România va prezenta curând un plan de renunțare totală la cărbune, despre care spune că „nu are niciun viitor”.

„Trebuie să fiu brutal de sincer:cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui. (…) Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Timmermans.