Eugen Tomac, despre propunerile legislative în materie electorală: Actuala putere a comis o fraudă morală de proporţii
Liderul PMP, Eugen Tomc, critică deciziile Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală.
Într-o postare pe Facebook, Tomac cataloghează drept „o fraudă morală de proporții” modul în care actuala putere a gestionat subiectul modificării legislaţiei electorale.
În realitate, spune Tomac, s-a ratat cea mai bună oportunitate pentru impunerea votului în două tururi pentru primari și iniţierea unui proiect legislativ privind introducerea votului electronic.
Redăm, mai jos, postarea integrală a lui Eugen Tomac:
Protest faţă de deciziile Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală
Actuala putere a comis o fraudă morală de proporţii prin modul în care s-a gestionat subiectul modificării legislaţiei electorale.
Practic, având în vedere obligativitatea Guvernului de a asigura posibilitatea de a vota tuturor cetăţenilor români, inclusiv pentru cei din Diaspora, deciziile Comisiei speciale de Cod electoral sunt insuficiente pentru sănătatea democrației.
Da, s-au aprobat propunerile făcute de PMP privind înființarea unui registru electoral pentru românii din străinătate, votul anticipat în diasporă pentru prezidenţiale şi extinderea posibilităţii votului prin corespondenţă la același scrutin electoral, dar acestea sunt sacrificii minore pe care PSD – ALDE le fac, mai ales în condiţiile în care nu au candidat viabil pentru şefia statului.
În realitate, s-a ratat cea mai bună oportunitate pentru:
1. Impunerea votului în două tururi pentru primari. Această Comisie de Cod Electoral ar fi trebuit să pună în discuţie propunerile legislative ale PMP din 2016 pentru revenirea la două tururi de scrutin. Nu au făcut asta pentru că PSD-iştii au aproximativ 2.000 de primari din 3.200, şi asta ar fi însemnat dinamitarea partidului. Reamintesc faptul că PMP a strâns peste 1 milion de semnături în vederea revenirii la alegerea primarilor în două tururi şi majoritatea PSD – ALDE – UDMR blochează această iniţiativă în Parlament de peste un an.
2. Iniţierea unui proiect legislativ (cu termene clare) privind introducerea votului electronic. Înţelegem că acum nu sunt îndeplinite condiţiile de securitate pentru o astfel de oportunitate, dar trebuie discutată o perioadă de tranziţie către acest deziderat, care ar putea face procesul electoral mult mai simplu şi să crească astfel legitimitatea democratică a aleşilor politici.
PNL şi USR pare că au vrut să raporteze la hectar o mare reuşită politică, deşi, în realitate, avem de-a face doar cu nişte concesii minore făcute de PSD – ALDE – UDMR. Bucuria unora care anunţă marele succes în Comisia de Cod electoral este fie falsă, fie rezultatul neînţelegerii unei situaţii obiective.
Dacă România vrea să iasă din zona de deficit democratic generată de primarii aleşi cu 10% – 12% din numărul total al alegătorilor (20% – 25% din cei care s-au prezentat la urne), atunci revenirea la două tururi de scrutin este absolut necesară.
Atenţie! Cine îşi imaginează că PSD – ALDE – UDMR vor face concesii după prezidenţiale pe acest subiect, în contextul foarte probabilei înfrângeri, se înșeală amarnic: aceasta este ancora de siguranţă pe care nu o vor abandona niciodată. Ne vor spune povestea deciziilor CCR – că nu se poate modifica legislaţia electorală cu atât de puţin timp înainte de alegeri, şi, chiar dacă vor pierde parlamentarele în 2020, vom ajunge ca, în teritoriu, să-i avem tot pe PSD-işti la butoane.
Încă o dată, PMP face apel la toţi factorii interesaţi de o legislaţie electorală corectă să susţină demersul legislativ referitor la revenirea la sistemul celor două tururi când vine vorba de alegerea primarilor.