Eugen Tomac, despre măsurile anunțate de Comisie: Una dintre ele este aceea de a plafona veniturile companiilor care produc energie și au făcut profituri pe care nu le-au visat niciodată (VIDEO)

Publicat: 14 09. 2022, 11:30
Sursa Foto: Eugen Tomac / Facebook

Una dintre măsurile anunțate miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aceea de a plafona veniturile companiilor care produc energie și care au făcut profituri pe care nu le-au visat niciodată, a declarat eurodeputatul PMP, Eugen Tomac, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.

Ce a spus Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV, despre măsurile anunțate de Comisia Europeană.

„Una dintre măsuri pe care Comisia o anunță este aceea de a plafona veniturile companiilor care produc energie și care au făcut profituri foarte mari, pe care, așa cum ați prezentat mai devreme, nu le-au visat niciodată. A face profit în Europa nu este un păcat, asta înseamnă economie de piață, însă în aceste vremuri pentru a profita de război și a face asemenea profituri este o chestiune care trebuie analizată cu foarte multă atenție”, a declarat oficialul european.

„Măsurile pe care le propune Comisia cred că sunt corecte, pentru că în această situație în care ne aflăm singura soluție este să vină statul și, evident, Uniunea Europeană, cu măsuri concrete prin care să subvenționeze parte din facturile pe care le au de achitat cetățenii astfel încât să nu se producă dezechilibre foarte mari în ceea ce privește piața de energie, care oricum este extrem de volatilă la ora actuală și care, dacă va merge doar pe soluția plafonărilor directe, nu știm unde va duce”, a continuat el.

„Implicit poate crea probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. La ora actuală avem stocuri suficiente, a și anunțat von der Leyen în plen în urmă cu câteva minute, peste 80% din stocurile statelor membre sunt asigurate, însă asta nu înseamnă că prețurile vor scădea, ci pur și simplu vom avea necesarul pentru iarnă”, a explicat Eugen Tomac.

„Sunt o serie de măsuri pe care le-a anunțat Comisia. Ceea ce mi se pare importantă este politica pe care o menține în continuare astfel încât să nu mai fim niciodată dependenți de Rusia. Spunea că în urmă cu un an, când a prezentat raportul privind starea națiunii, Uniunea Europeană depindea 40% de importul de gaz din Rusia. După măsurile pe care le-au luat statele membre, astăzi discutăm doar de 9% necesar de gaz din Rusia pentru piața europeană, deci efectele măsurilor propuse până acum au produs rezultate, ținta însă rămâne de a crea resurse alternative – și asta este, evident, energia verde”, a mai spus liderul PMP.