Eugen Tomac, despre Consiliul JAI informal din ianuarie: Nu se adoptă decizii, dar este o întâlnire extrem de importantă. Trebuie să ne batem pentru șansele noastre (VIDEO)
La reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din perioada 25-27 ianuarie de la Stockholm nu vor fi adoptate decizii, dar este o întâlnire extrem de importantă, a explicat eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.
Eugen Tomac, pe B1 TV, despre Consiliul JAI informal din ianuarie și aderarea la Schengen
Întrebat dacă există șanse să obținem ceva la discuția din 25 ianuarie din perspectiva intenției de a adera la Schengen, eurodeputatul a explicat: „Evident că avem șanse și trebuie să ne batem pentru ele, cu atât mai mult cu cât această întâlnire este o întâlnire informală, deci nu se adoptă decizii, dar participă toți miniștrii de interne din Uniunea Europeană și eu cred că avem suficient timp până pe 25 (ianuarie, n.r.) pentru a pregăti bilateral discuții și cu alți miniștri care să ne susțină”.
„Pentru că, știți cum e, de obicei, în întâlnirile acestea mai puțin oficiale, deși este o întâlnire oficială, chiar dacă este informală, ai mai mult timp la dispoziție pentru a discuta, pentru a te explica, pentru a aduce detalii în plus, pentru a explica riscurile la care suntem expuși, daunele care ne sunt aduse și, evident, nedreptățile prin care trecem ca cetățeni europeni, pentru că avem și obligații, dar și drepturi. Evident că este o întâlnire extrem de importantă cea care va avea loc în perioada 25-27 ianuarie la Stockholm”, a adăugat Eugen Tomac.
Într-o postare pe Facebook, liderul PMP spunea că reuniunea reprezintă o oportunitate pentru ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, de a pune în discuție chestiunea aderării la Schengen.
„Vizita este importantă, nu avem deocamdată confirmarea participării ministrului român de Interne la evenimentul din Suedia, dar vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuție, chiar și într-un format informal, chestiunea accesului nostru în spațiul Schengen. Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum”, puncta oficialul.