Eugen Tomac, despre blocarea României la Schengen: „Sunt încălcate mai multe articole din Tratatul UE”

Eugen Tomac, despre blocarea României la Schengen: Sunt încălcate mai multe articole din Tratatul UE

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat luni în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, că România trebuia să atace în justiție blocarea la Spațiul Schengen, la scurt timp după ce austriecii s-au opus în Consiliul JAI:

„Trebuia imediat după Consiliul de anul trecut când a fost blocat accesul în Spațiul Schengen să deschidem o acțiune în justiție. Sunt încălcate mai multe articole din Tratatul UE, din Tratatul nostru de aderare, din Tratatul de funcționare a UE pentru că atunci s-a intrat cu o propunere în Consiliul JAI și s-a ieșit cu două decizii. Propunerea a fost ca România, Bulgaria și Croația să fie primite în spațiul de liberă circulație și a fost acceptată doar Croația. Din acel moment s-a creat un conflict juridic, nu doar unul politic, și el trebuie tranșat la Curtea de Justiție a UE, în cazul în care nu se va reuși în Consiliul European.

Ceea ce se mai poate face acum este să se dea o decizie, o concluzie a Consiliului prin care să se spună că România îndeplinește criteriile și trebuie să fie acceptată în Schengen. Pierdem de 10 ani în fiecare an cel puțin 10 miliarde de euro pentru că nu suntem beneficiari ai liberii circulații a bunurilor, serviciilor și mărfurilor, dincolo de dreptul de care este privat orice cetățean român”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`