Eugen Tomac: Comisia Europeană trebuie să instituie un mecanism de monitorizare a situației minorităților din Ucraina. Minoritatea română e supusă unui proces de deznaționalizare (VIDEO)
Minoritatea română din Ucraina este supusă unui proces de deznaționalizare aproape identic cu cel pe care îl practica Uniunea Sovietică, a declarat eurodeputatul PMP Eugen Tomac, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European privind relația Uniunii Europene cu Ucraina.
Eugen Tomac, în Parlamentul European, despre situația minorității românedin Ucraina
„Cred că este un raport extrem de important cel pe care îl dezbatem astăzi și trebuie să subliniez foarte clar că Kievul trebuie să înțeleagă că, după anexarea Crimeei, unul dintre cei mai importanți și loiali parteneri pe care i-a avut a fost și rămâne Uniunea Europeană. Ucraina nu poate trece de această perioadă de tranziție fără susținerea Uniunii Europene și pentru a se reforma, pentru a accelera calea europeană, are nevoie de suportul nostru, pentru a combate corupția, pentru a-și reforma instituțiile, pentru a scăpa de această influență agresivă a Federației Ruse, dar Ucraina trebuie să mai facă un lucru extrem de important”, a declarat eurodeputatul PMP.
Eugen Tomac a solicitat Comisiei Europene să instituie un mecanism de monitorizare a situației minorităților din Ucraina, pentru că, spune el, „este absolut vital să avem o poză reală a ceea ce se întâmplă astăzi”.
„După minoritatea rusă, în această țară-vecină Uniunii Europene, cea mai numeroasă minoritate este minoritatea românească, care este supusă unui proces de deznaționalizare aproape identic cu cel pe care îl practica Uniunea Sovietică. Tocmai de aceea, solicit Comisiei Europene să instituie un mecanism de monitorizare cu privire la minoritățile existente pe teritoriul Ucrainei, cele care vorbesc limbi oficiale ale Uniunii Europene, cum este minoritatea română, minoritatea maghiară, poloneză, bulgară și nu numai. Este absolut vital să avem o poză reală a ceea ce se întâmplă astăzi în ceea ce privește situația minorităților din Ucraina”, a adăugat eurodeputatul Eugen Tomac.
El a precizat că va cere șicondiționarea acordării fondurilor europene de respectarea standardelor și legislației comunitare privind minoritățile naționale
„Având în vedere că Ucraina a moștenit de la Uniunea Sovietică comunități întregi de români, sunt profund îngrijorat de soarta acestora și tocmai de aceea consider că trebuie să acționăm pentru a proteja identitatea conaționalilor noștri. Românii sunt cea mai numeroasă comunitate minoritară din Ucraina, după comunitatea rusă și prin urmare, dreptul la educație, exprimare și reprezentare trebuie garantat de un stat considerat partener al Uniunii Europene. Prin urmare, cererea evocată în plen va fi înaintată Comisiei Europene și cu sprijinul parlamentarilor din alte state, vom solicita crearea unui mecanism de monitorizare a drepturilor minorităților provenite din statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, vom cere condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea standardelor și legislației comunitare privind minoritățile naționale”, a precizat Eugen Tomac, pe Facebook.