Eugen Tomac: Austria, cel puțin sub administrația Nehammer, devine un stat-problemă din punct de vedere al respectării angajamentelor UE (VIDEO)

Publicat: 12 02. 2023, 21:24
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Austria începe să arate tot mai clar, cel puțin sub administrația Nehammer, devine un stat-problemă din punct de vedere al respectării angajamentelor UE, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, duminică, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, acolo unde a comentat decizia Vienei de a acorda vize ce vor permite parlamentarilor ruși aflați sub sancțiuni să participe la reuniunea OSCE din capitala austriacă.

Eugen Tomac, pe B1 TV: Austria, cel puțin sub administrația Nehammer, devine un stat-problemă

Întrebat despre controversata decizie a Vienei, eurodeputatul român a explicat: „Nu este prima dată când Austria, din păcate, pune în situație dificilă Uniunea Europeană. Cel mai celebru caz pe care îl cunoaștem este cel legat de extinderea spațiului Schengen. Vreau aici să amintesc o chestiune extrem de importantă. M-am uitat în urmă cu puține minute pe discursul pe care l-a avut Putin atunci când a vizitat, în urmă cu câțiva ani de zile, Viena”.

„A avut o vizită de stat și a spus o chestiune extrem de importantă, era mulțumit că în prezența sa s-a semnat un nou acord între OMV și Gazprom, și, doi, spunea că, din 1963, Uniunea Sovietică și Austria au avut relații excepționale chiar și atunci când lucrul acesta părea imposibil, deci încă o dovadă că la Viena, din păcate, există această abordare duplicitară în ceea ce privește relația cu Moscova”, a continuat Eugen Tomac.

„Să nu uităm că Nehammer este primul lider european care s-a dus la Moscova în timpul conflictului din Ucraina, deci imediat după ce s-a declanșat invadarea, și evident că Viena profită de faptul că nu este în NATO și încearcă să ne vândă tuturor această neutralitate, cu diferite pretexte”, a adăugat liderul PMP.

„În realitate, Austria începe să arate tot mai clar, cel puțin sub administrația Nehammer, că devine un stat-problemă din punct de vedere al respectării angajamentelor pe care și le-a asumat Uniunea Europeană – și aici vorbim de economii mult mai puternice, state care sunt mult mai puternic afectate decât Austria de consecințele sancțiunilor, dar iată că pentru Viena aceste lucruri încep să nu mai valoreze mare lucru și este regretabil, pentru că pe asta mizează Kremlinul”, a afirmat el.

„Kremlinul își dorește să creeze cât mai multe fisuri în interiorul Uniunii Europene pentru că asta îi aduce un soi de satisfacție lui Putin că nu există unitate pe deciziile asumate de Uniunea Europeană (…). Din februarie, până în august, conform Eurostat, schimburile economice între Austria și Rusia, cu toate sancțiunile impuse, a crescut cifra de afaceri cu 139%”, a mai spus oficialul.