EXCLUSIV ONLINE // Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a recunoscut luni seara într-o conferință de bilanț că a avut în spațiul public mai multe ieșiri deplasate și că acestea reprezintă pentru el un regret la final de mandat.
„Am un singur regret, acela că uneori ieșirile mele publice au fost de așa natură încât au acoperit substanța problemei cu elemente mai superficiale și care au mutat atenția de la fond, la formă. Trebuie să împart această vină și cu aceia care au înțeles ceea ce au vrut să audă și nu ceea ce am vrut eu să spun. Mi-aș dori ca activitatea mea la ministerul Finanțelor să fie analizată nu doar prin prisma declarațiilor aducătoare de rating, ci și din prisma activităților și rezultatelor care deși nu au făcut scântei în presă au însemnat funcționarea și dezvoltarea economiei românești. Pentru cei care au fost lezați de cuvintele mele, de anumite expresii, de anumite ieșiri, încercând să mă exprim mult mai clar și mai ferm, poate atipic pentru un politician, le cer iertare”, a spus Eugen Teodorovici.
Fostul ministru de Finanțe s-a remarcat în spațiul public prin mai multe gesturi scandaloase. Cel mai recent a fost schimbul de replici deplasat din timpul audierii ministrului propus al Finanțelor, Florin Cîțu, în comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament. În acest context Eugen Teodorovici a făcut o declarație ciudată: „Îmi plac curvele, dar nu în politică”.
De asemenea,cazul jurnalistei de la b1.ro jignită în Parlament după ce l-a întrebat pe Teodorovici ce va face în continuare după trecerea moțiunii de cenzură, a șocat întreaga țară. Teodorovici a răspuns deplasat, întrebând-o ironic dacă e de la boii.ro, dacă e liberă diseară și comentând că are dinții puși și că nu este unul dintre interesele sale. (
Vezi aici detalii)
Printre lucrurile cu care fostul ministru de Finanțe s-a lăudat la final de mandat se numără PiB-ul în creștere și creșterea colectării veniturilor bugetare. În acest sens Eugen Teodorovici a declarat că în 2019, pentru prima dată, PIB-ul va depăși 1000 miliarde lei, câştigul salarial mediu brut pe total economie a fost în primele 7 luni ale 2019 de 5.015 lei iar veniturile bugetului consolidat s-au majorat, pe sold, cu suma de 3,6 miliarde lei
În orivința colectării bugetare, Teodorovici a declarat că în primele 9 luni ale anului 2019: ponderea veniturilor colectate în PIB a crescut cu 0,6 p.p. Veniturile sunt cu 12,7% mai mari decât în perioada similară a anului precedent (indice nominal). În primele luni ale anului 2019 ANAF a colectat 200,1 mld.lei, cu 22,5 mld. lei mai mult față de perioada similară a anului 2018. În anul 2018 ANAF a încasat venituri totale în sumă de 244,8 miliarde lei.
Eugen Teodorovici i-a lăsăat succesorului său la conducerea Finanțelor, Florin Câțu, o listă cu măsurile care trebuie continuate. Acestea vizează:
Reforma ANAF: „Lucrurile foarte bune din ultimele 4 luni nu trebuie abandonate. Să nu mire pe nimeni dacă urmare a măsurii privind casele de marcat veniturile în plus colectate să fie de aproape 7 miliarde lei, în condiţiile menținerii creşterii economice actuale”, a declarat Teodorovici.
ConsolidareaCEC: „Măsura trebuie continuată și după succesul majorării de capital. E şansa noastră să ducem această instituţie în Top 5 active şi să ajutăm şi mai mult mediul de afaceri autohton. La fel, trebuie continuate modernizarea Exim Bank prin achiziţionarea Băncii Româneşti şi înfiinţarea Băncii de Dezvoltare, corespunzător proiectului cu Comisia Europeană”.
Promovarea Bursei de Valori la statutul de Piaţă Emergentă Secundară: „Este tot un succes al autorităţilor pe fondul climatului economic favorabil şi al încrederii investitorilor. Acest moment nu trebuie irosit, trebuie construit în continuare pentru a face pe termen mediu pasul spre ligile cele mai importante ale pieţei de capital”.
Aderarea la OECD: „Este şi ea doar la un pas, este foarte important ca în aceste următoare 3-4 luni să nu irosim tot ce am construit în ultimii ani de zile”