Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR: Nicăieri în Europa nu există cineva să poată să iasă la pensie la 40 de ani / Numărul pensionarilor speciali va crește în cascadă (VIDEO)

Publicat: 01 09. 2023, 22:36
Actualizat: 02 09. 2023, 00:31
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, a analizat în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, situația pensiilor speciale și problemele pe care acestea le generează asupra bugetului. Acesta a precizat că nu mai există o țară în Europa în care anumite categorii profesionale să iasă la pensie la 45 de ani:

Eugen Rădulescu, despre pensiile speciale

Eugen Rădulescu a explicat că în legătură cu pensiile speciale există trei categorii de probleme: una este nivelul pensiei raportat la venitul din timpul activității. A doua problemă este numărul celor care pot beneficia de pensii în alte condiții decât oamenii obișnuiți, iar aici vorbim ca urmare a extinderilor progresive care s-au făcut în ultimii ani, undeva la peste 200.000 de persoane care odată ce îndeplinesc condițiile reușesc să fie pensionați cu mult înaintea celorlalți.

A treia categorie de probleme este aceea legată de vârsta de pensionare. Potrivit lui Eugen Rădulescu, dintre toate cele trei categorii de probleme aceasta este cea mai severă:

„Aș vrea să subliniez foarte clar. Nicăieri în Europa nu există cineva să poată să iasă la pensie la 40 de ani. Chiar cei care au prin profesia pe care au ales-o  dreptul la pensie după 20 de ani de activitate , nu pot să ia pensie de la 40 și ceva de ani până la sfârșitul vieții. Așa ceva nu există. Pot să își aleagă să plece din locul de unde lucrau, să își aleagă o altă profesie și când împlinesc vârsta pentru a primi pensia o primesc atunci. Dar aceasta este o categorie de probleme legată de vârsta de pensionare.

Oamenii care primesc pensie de la 40 de ani îi transformăm din oameni puternici, în toată puterea și în toată experiența îi transformăm în handicapați. Îi transformăm în omeni care stau.

Unii rămân și unii lucrează. Dar unii nu. Mi se pare mai puțin grav să iei o pensie și să iei și un salariu decât să iei o pensie și să nu faci nimic de la 40 și ceva de ani. Sigur că așa ceva iarăși nu există undeva în Europa, să primești pensie și să vrei și salariu, de la 40 și ceva de ani. Nu se poate așa ceva. Mi se pare mult mai important că mulți dintre ei nu mai pot continua activitatea. Nu mai vor, poate.

Am avut un dialog cu o domană judecător pensionar care a început prin a-mi da niște lecții despre cum arată legislația europeană în materie, dar în finalul discuției a recunoscut că nu mai există nicio țară în care judecătorii să iasă la pensie la 45 de ani”.

Potrivit lui Eugen Rădulescu, o primă soluție ar putea fi abrogarea legii care permite pensionarea la 45 de ani:

„Prima soluție este ca această reglementare cu ieșire ala pensie la vârsta de 45 de ani să dispară. Ea poate fi abrogată pur și simplu. De câțiva ani avem minunea asta. Așa cum a fost introdusă ea poate fi eliminată. Cel mai mare sprijin pentru pensionarii speciali vine din partea CCR. În momentul de față nu există o cale de atac la deciziile CCR chair dacă părerea mea persoanlă este că încălcăm flagrant articolul 16 al Constituției care spune că oamenii sunt egali în fața legii. Nu poți să fii egal în fața legii când ieși la 45 de ani să fii egal cu cel care iese la 65 de ani. Nu este nicio egalitate. Este un flagrant dezechilibru”.

Numărul celor care vor beneficia de pensii speciale va crește în cascadă

Eugen Rădulescu a mai precizat că această problemă a lipsei de voință pentru reformarea pensiilor speciale ar fi un dialog. „Nu se poate ca o societate să își trimită oameni care sunt în plină putere care pot să muncească mulți ani care au o experiență de împărtășit să îi trimitem la pensie la 45 de ani. Avem cazul nefericit de la 2 mai. Nu am fi ajuns acolo dacă nu aveam polițiști care să iasă la pensie și să trimită în lipsă de altă soluție tineri de 20 și ceva de ani cu experiență de trei luni să facă treaba acolo. Noi suntem într-o situație în care nu există nicăieri în Europa, să iasă un polițist la pensie la 45 de ani.

Trebuie dialog, trebuie ca oamenii să înțeleagă că nu pot să facă așa ceva la nesfârșit. Gândiți-vă la faptul că personalul din MAI și din MApN poate să iasă la pensie după 20 de ani de activitate. Pe la 45 de ani pot să iasă la pensie. Asta înseamnă că numărul celor care vor beneficia de pensii speciale va crește în cascadă. Nu se va întâmpla cu numărul pensionarilor de liniile de vârstă normală care ajung la capătul viețiila un moment dat. Când ai ieșit la pensie la 45 de ani ai cel puțin 30 de ani speranță minimă de viață. La vârsta de 50 de ani speranța e undeva spre 80 de ani. În fiecare an se vor adăuga valuri, valuri de pensionari speciali”.