Eugen Nicolicea, ministrul avizat pentru Relaţia cu Parlamentul, vrea să întoarcă Legea amnistiei pentru adoptare
Guvernul Ponta 3 nici nu a ajuns la învestitură, dar cu o nouă majoritate se vorbește deja despre legea amnistiei. Aceeaşi lege care a atras multe reacţii negative în plan extern.
Numită marţea neagră, ziua în care s-a discutat legea amnistiei şi graţierii, a fost oprită atunci prin refuzul PNL de a vota legea.
Acum, însă pentru Eugen Nicolicea, propunerea premierului pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, cea mai importantă promisiune a vizat legea amnistiei şi graţierii, despre care a spus că trebuie adoptată după o dezbatere publică şi după ce este „cântărită”.
„Trebuie să aibă loc o dezbatere publică. Întotdeauna când se trece de la un cod penal cu pedepse mai mari la un cod penal cu pedepse mai mici, trebuie date nişte legi tranzitorii, printre care sunt acestea de amnistie şi graţiere pentru a nu avea persoane condamnate cu pedepse foarte mari, pe vechiul cod, şi apoi persoane cu pedepse mult mai mici pentru aceeaşi faptă, poate chiar în aceeaşi zi. De aceea este nevoie de aceste legi tranzitorii. Ele trebuiau să fie adopte din iunie-iulie, ca să nu cumva să fie socotite că se fac pe picior”, a spus Nicolicea, în faţa comisiilor reunite.
Printre lucrurile pe care Nicolicea le-a promis se numără şi statutul minorităţilor, despre care ministrul propus a spus că trebuie finalizată „pentru că zace de atâta timp”.
„Toată lumea spune că aceste ordonanţe diminuează rolul Parlamentului, sunt de acord. Evident că toată lumea promite că va încerca să le diminueze, ceea ce fac şi eu, dar trebuie să ne gândim şi la situaţia în care coaliţia are mai puţine procente de susţinere, şansele de a diminua OUG scad. E condamnat atunci când ai o majoritate zdorbitoare şi apelezi la ordonanţe de urgenţă. Am să ţin partea şi a Parlamentului şi o să încerc să promovez şi propunerile legislative ale colegilor”, a mai spus Nicolicea.
Eugen Nicolicea, propunerea premierului a fost avizat favorabil de comisiile juridice reunite, cu 20 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă” (PSD şi PNL), pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.