Social-democratul Eugen Nicolicea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat vineri, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că Parlamentul va aviza favorbai solicitarea acestuia de a organiza un referendum consultativ.
”Cu privire la referendum am precizat că Parlamentul așa cum a dat acel aviz, hotărârea nr.5/2017, va aviza favorabil solicitarea președintelui de a demara un referendum consultativ”, a spus Nicolicea.
Referitor la faptul că acesta a fost însoțit la discuțiile cu șeful statului de foștii deținuți politici Ioan Muntean și Marin Iancu, Nicolicea a spus că aceștia i-a sugerat lui Klaus Iohannis câteva teme pentru referendum, una dintre ele făcând trimitere la faptul că actualul procuror general, Augustin Lazăr, a făcut parte, în anii 80, din Comisia de propuneri pentru liberare de la Penitenciarul Aiud, comisie care a refuzat eliberarea conditionată a disidentului politic Iulius Filip.
”Dânșii au fost deținuți politici și au fost în închisoarea de la Aiud, acolo au avut de suferit. În plus, Marian Iancu este și revoluționar, a fost la Baricada de la Inter.
Cu privire la prezența dumnealor aici, ținând cont că invitația președintelui a fost la problemele justiției și nu strict la referendum, reamintesc că potrivit articolului 131, al. 1, din Constituție printre alte atribuții, Ministerul Public se ocupă de respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Ținând cont că Ministerul Public este condus de procurorul general, am considerat că în această perioadă, de după 1989, nu ar fi fost chiar indicat ca de drepturi și libertăți să se ocupe o persoană care avea posibilitatea să elibereze înainte de termen deținuții de la Aiud și, în mod abuziv, susțin dânșii, pe unele persoane le-a respins de mai multe ori. Domnul Muntean a fost respins de două ori. Când a sesizat niște nereguli, dânsul a fost încarcerat într-un regim special pentru că a calomniat organele puterii de stat.
Considerând că există posibilitatea conexării temei de consultare, justiția, cu întrebările despre referendum, dânșii au dorit să sugereze una sau două întrebări vizând aceeași temă, dacă la 30 de ani de la Revoluție, persoane care pot catalogate drept torționari sau care au sprijinit torționarii pot să ocupe funcții de conducere atât de importante și, în special, acea funcție de procuror general care ține și Ministerul Public și care ar trebui să se ocupe de respectarea drepturilor și libertăților cetățenești”, a declarat Eugen Nicolicea.