Eugen Nicolicea: Acuzațiile privind modificarea Codului Penal, false. Aleșii nu beneficiază de superimunitate

Publicat: 15 12. 2013, 18:39
Foto: evz.ro

Deputatus PSD Eugen Nicolicea a afirmat, duminică, că acuzațiile aduse privind modificările la Codul Penal sunt false, iar ANI și DNA ”se pot ocupa” de parlamentari și că aleșii nu beneficiază de superimunitate, relatează Mediafax.

Potrivit lui Nicolicea, în toate ţările din UE parlamentarul este demnitar, nu funcţionar public.

El a mai spus că inclusiv la nivelul ambasadelor informaţiile despre modificările la Codul Penal şi despre consecinţele acestora erau distorsionate.

„Mulţi aveau confuzii”, a afirmat Nicolicea, menţionând că subiectele de presă pe această temă sunt complet false din cauza surselor de informare şi au adus atingere imaginii României.

Nicolicea a arătat că funcţionarii publici sunt cei care lucrează pentru o instituţie publică, iar potrivit Constituţiei, parlamentarii sunt în slujba poporului. El a adăugat că funcţionari publici sunt consilierii de la Parlamen, pentru că lucrează pentru o instituţie publică – Parlamentul.

„Dar parlamentarii nu lucrează pentru Parlament, ci pentru popor. Nici preşedintele nu este în serviciul Administraţiei Prezidenţiale”, a mai spus deputatul.

Potrivit lui Nicolicea, parlamentarii pot în continuare să fie acuzaţi, cercetaţi, judecaţi şi condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie prevăzute de Codul penal la articolele 254-257.

El a arătat că, în plus, pentru faptele de luare de mită sau trafic de influenţă, comise de parlamentari, ca demnitari, limitele de pedeapsă se majorează cu o treime.

Nicolicea a mai spus că şi teza potrivit căreia scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici afectează activitatea ANI, parlamentarii urmând a nu se mai afla sub incidenţa acesteia, este una falsă.

De asemenea, el a menţionat că legea ANI nu a fost modificată sub nicio formă, iar aceasta se aplică, în mod expres, preşedinţilor Camerelor şi parlamentarilor.

El a spus că faptele de luare de mită sau trafic de influenţă săvârşite de o persoană care exercită o funcţie de demnitate publică se sancţionează cu pedeapsa prevăzută la articolul 289 sau 291 din Codul penal, ale cărei limite se majorează cu o treime.