Eugen Nicolăescu: Dacă nu investim acum în educarea și responsabilizarea publicului, va trebui să investim mai târziu în tratamente
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, cu prilejul prezentării rezultatelor evaluării Programului Național de Evaluare a Stării de Sănătate Publică, că 10% dintre cei depistați cu riscuri de îmbolnăvire au necesitate spitalizare continuă în ultimii trei ani, relatează Agerpres.
”Dacă nu investim acum în sănătate şi în prevenţie, va trebui să investim mai târziu în boli şi costuri de spitalizare. Dacă nu investim acum în educarea şi responsabilizarea publicului, va trebui să investim mai târziu în tratamente. Prevenţia este o investiţie în individ şi în dezvoltarea unei societăţi”, a afirmat ministrul.
În același timp, Nicolăescu a vorbit despre obiectivele programului: conștientiZarea individului că percepția proprie că este sănătos nu înseamnă absenţa riscului sau chiar a bolii şi să-l facă responsabil de sănătatea lui. Un alt obiectiv a fost refacerea relației medic – pacient, dar și oferirea unei șanse pentru includerea, dar și sprijinirea anumitor grupe de populaţie vulnerabilă sau dezavantajată şi să le încurajeze să-şi cunoască starea de sănătate.
„Este ştiut faptul că din varii motive, sunt categorii de cetăţeni care nu mergeau şi nu merg niciodată la medic, ci doar în ultimul moment, când starea de sănătate s-a agravat şi necesită intervenţie de urgenţă. Rolul programului a fost să ofere o şansă pentru includerea în programul de prevenţie şi să nu lase în afara societăţii persoanele neasigurate„, a precizat acesta.
Totodată, datele programului conduc la concluzii îngrijorătoare pentru România. Mulți oameni sunt supuși riscului de boli cardio-vasculare, diabet și cancer.
„În privinţa factorilor de risc,consumul excesiv de sare (între 37% şi 68% din populaţia evaluată la nivel de judeţ,cu o medie naţională îngrijorătoare de 53,8%) este unul dintre cei mai importanţi factori de risc. Urmează consumul excesiv de grăsimi saturate – între 20% şi 46% din populaţia evaluată, cu o medie naţională de 32%, consumul excesiv de carne roşie – între 15% şi 40% din populaţia evaluată, pe grupe de vârstă în funcţie de educaţie, stare civilă şi ocupaţie, unde media naţională este 26,6%. Nu uităm, desigur, consumul excesiv de alcool, între 10 şi 24% din populaţia evaluată, cu o medie naţională de 16,4%”, a explicat Nicolăescu.
Ministrul Sănătății a subliniat faptul că rezultatele trebuie folosite pentru ca în viitor să poată aloca eficient banii publici.